Radan Spasojević: Obmanjuju javnost i vlast; Komunalno Brčko: Nemamo komentar

  Spasojević pita zašto novi menadžment JP 'Komualno Brčko', 24.07.2018. godine, putem portala Otisak, 'generalizira neku negativnu društvenu pojavu i kao takvu je etiketira privatnim preduzećima u množini'.

  Radan Spasojević [Otisak.ba]

  I novi menadžment Javnog preduzeća (JP) „Komunalno Brčko“ obmanjuje javnost i vlast, naglasio je u razgovoru za Otisak.ba vlasnik brčanske firme „Obnova B“ Radan Spasojević.

  Spasojević pita zašto novi menadžment JP „Komualno Brčko“, 24.07.2018. godine, putem portala Otisak, „generalizira neku negativnu društvenu pojavu i kao takvu je etiketira privatnim preduzećima u množini“.

  „Nije korektno što Komunalno krije svoje dužnike, zašto generalizuju stvar, zašto na portalu Otisak objavljuju konkretan iznos od 74.803,00 duga prozvane firme bez imenovanja te firme? Ja, vlasnik te ocrnjene firme, tvrdim da nisu sve privatne firme dužnici Komunalnom i želim da skinem tu lošu etiketu sa ostalih, tako što sam odlučio da reagujem i da se predstavim javnosti, kao i naziv svoje firme, kada to neće Komunalno, ali ne samo da se predstavim da bi me i javnost osudila, kao što su to montirano učinili bivši direktor Komunalnog i Osnovni i Apelacioni sud Brčko za ovaj nepostojeći dug, već da za tu žrtvu imam i priliku da iznesem svoj sud o povezanosti tog isceniranog i nepostojećeg  duga, sa prethodnom korupcijom i zloupotrebama u JP Komunalno i ulogom pravosuđa distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) vezano za taj dug, ako bi čitaoci ovog teksta nastavili sa daljim čitanjem ove istine“, naveo je on na početku razgovora.

  Kazao je da se posebno nije očekivalo od novog direktora „Komunalnog“, koji se, prema njegovim riječima, dokazao kao „vrstan procjenitelj u mnogim društveno složenim situacijama, da podlegne inerciji uticaja podanika bivšeg moćnog direktora u Komunalnom, kojima je stalo da sačuvaju njegov uspostavljeni preskupi koncept rada u tom JP-u“.

  „Javno pitam menadžment Komunalnog za šta to prozvana, a neimenovana firma, duguje Komunalnom 74.803,00 konvertibilnih maraka (KM), da li za neplaćene radove instaliranja nadzemne ili podzemne mreže visokog napona do sjedišta ove firme, kao što je to Komunalno o svom trošku vršilo za neke druge privatne firme u Distriktu, da li za nabavku i radove ugrađene trafostanice ovoj firmi, kao što je to Komunalno kupovalo za  potrebe nekih drugih privatnih firmi u Distriktu, i sve te troškove, umjesto da je ispostavilo tim firmama, Komunalno je knjižilo na unutarnje potrebe JP Komunalno, da li je to dug od 74.803,00 KM za neplaćenu i utrošenu električnu energiju ili potrošenu i neplaćenu vodu, da li je to dug za troškove izmiještanja dobre trafo stanice manjeg kapaciteta i nabavku i instaliranje nove višeg kapaciteta za potrebe 50 novoizgrađenih stanova namijenjenih tržištu te firme u centru Brčkog, da li za radove izmiještanja trafo stanice sa jedne lokacije na drugu samo zbog povećanja avlije vlasnika te dužničke firme pri čemu je opet sve plaćeno javnim novcem JP Komunalno Brčko ili za nešto drugo. Zašto ne navedoste, gospodo iz Komunalnog, za šta to ta dužnička firma duguje Komunalnom tih 74.803,00 KM?“Đ

  Spasojević dalje pita „zašto Tužilaštvo ne postupi po davno podnesenim krivičnim prijavama o štetnom finansiranju potreba nekih brčanskih firmi kojima je Komunalno nabavljalo i ugrađivalo trafo stanice, dovodilo nadzemne i podzemne visokonaponske mreže i drugo, sve novcem JP Komunalno Brčko, zašto Tužilaštvo ne istraži te rabote, kao i da li su one činjene zbog opšteg javnog intresa ili nekih ličnih interesa i neka se već jednom okane falsifikovanih diploma, od toga društvo nema nikakve koristi?“.

  Odvoz smeća

  „Bilo bi pošteno da novi menadžment, kao prvi potez reforme poslovanja u tom javnom preduzeću, prizna javnosti i osnivaču da Komunalno nije u stanju da radi odvoz smeća u Distriktu jeftinije od ovih privatnih komunalnih firmi, jer je troškovnik izvršenja ove usluge Komunalnog mnogo veći od troškovnika prozvanih privatnih firmi. Opšte je poznato da je cijena ove usluge od 6,60 KM određena još 2003. godine upravo od strane ovih prozvanih privatnih firmi, koje su tada i svake, do 2008. godine, na 6 godišnjih licitacija pobjeđivale ovom cijenom od 6,60 KM sve druge ponuđače koji su učestvovali u postupcima ove javne nabavke u Distriktu BiH pa čak i njemačku firmu Alba, a kada je 2009. godine direktor Komunalnog istjerao te privatne brčanske firme iz ovog posla, iste su na konferenciji za štampu javno izjavile da Komunalno nikada ne može vršiti ove usluge u Distriktu jeftinije od ovih privatnih brčanskih firmi i da će na dan kada Komunalno poveća cijene odvoza smeća u Distriktu, istjerati svu svoju specijalnu opremu i kamione za ovu vrstu posla u grad Brčko i javno se ponuditi građanima, privrednim društvima i institucijama sistema da rade ovu uslugu jeftinije od JP Komunalno Brčko“, naveo je Spasojević.

  Za tu datu izjavu, navodi on, „bivši direktor menadžer je znao da je ozbiljna i da će vlasnici tih firmi, kao jedini predstavnici njegove konkurencije u tom poslu, ispuniti dato obećanje i nije mu padalo na pamet, za vrijeme svoje vladavine u Distriktu BiH, da poskupljuje usluge odvoza smeća, pogotovo što te privatne firme nisu ni pomišljale da otuđe kupljene specijalne kamione i opremu za taj posao, one su čekale svoj trenutak, kad, tad?“.

  „Postavlja se pitanje, šta da nije bilo ovih 5 brčanskih firmi kao potencijalne konkurencije Komunalnom, cijena ove usluge bi ostala 12,5 KM kao što je bila do 2003. godine za grad Brčko i ko zna koliko bi puta taj direktor, sudeći po njegovoj brizi za građane Distrikta, podigao cijene ove usluge, pa neka svako naspram tih okolnosti izračuna koliko je uštedio ovih 15 godina, kao i cijelo društvo Distrikta BiH? Da pomognemo u računici, npr. razlika između cijene iz 2002. godine i cijene postignute na tržištu 2003. i svih narednih godina je 5,90 KM  x 12 mjeseci  = 70,80 KM godišnje x 25.000 domaćinstava = 1.980,000,00 KM godišnje x 15 g. do 2018. g. = 29.700.000,00 KM. Eto iz ove proste računice se vidi koliko su ova prozvana privatna komunalna preduzeća, samo zbog svog postojanja i istrajavanja kao konkurencije Komunalnom, uštedila novca građanima Distrikta, bez računice koliko su uštedila privredna društava i institucije Distrikta, u proteklih 15 g.“

  Spasojević navodi i činjenicu da su cijene ove usluge u okruženju gotovo duplo veće, ali i činjenicu da javna preduzeća u okruženju nikada nisu imala konkurenciju za ove usluge, pa su cijene odvoza smeća dizala  nekontrolirano, kada god im je to bilo potrebno.

  „Takvu sreću nije imalo Komunalno Brčko, jer je za vratom uvijek imalo spremnu konkurenciju, ali na nesreću cijelog društva Distrikta, prethodni direktor je godinama imao bjanko, na raspolaganju budžet građana distrikta BiH odakle je redovno uzimao građanskog novaca koliko mu je trebalo za raskoš u Komunalnom i tako trojanski dodatno naplaćivao za sve komunalne usluge, koje je već jednom naplatio od građana preko ispostavljenih računa Komunalnog za te iste usluge. Pokazalo se da takav rad Komunalnog nije od opšteg društvenog interesa, već na opštu štetu društva Distrikta. Prethodni menadžment Komunalnog, sa razlogom, nikada nije izašao pred osnivača sa svojom strukturom svih troškova koji čine jedinačnu cijenu usluge odvoza smeća Komunalnog u Distriktu, izgleda da ni ovaj menadžment Komunalnog  nije spreman prikazati osnivaču strukturu troškova koji čine jedinačnu cijenu usluge odvoza smeća, jer su ekonomski stručnjaci JP Komunalnog na osnovu stvarnih troškova izračunali da fiksni i varijabilni troškovi jedinačne cijene izvršenja jedne usluge odvoza smeća Komunalnog u Distriktu iznose 24,00 KM, bez uračunate amortizacije koju Komunalno ne obračunava i bez dobiti, a kada bi toj jedinačnoj cijeni dodali još 12% amortizacije i plus makar jednu KM dobiti za osnivača, cijena Komunalnog za uslugu odvoza smeća, po računici ekonomista Komunalnog, bi trebala biti 27,88 KM za jedno domaćinstvo, sve ispod te cijene znači stalno dizanje ruku poslanika Skupštine Distrikta BiH za dodatno zahvatanje  iz budžeta Distrikta BiH za doplatu Komunalnom već jednom naplaćenih usluga“, pojasnio je vlasnik firme „Obnova B“ na kraju razgovora za Otisak.

  Komunalno Brčko: Nemamo komentar

  Iz „Komunalnog“ su, nakon upita Otiska, kratko odgovorili na ove navode: „Nemamo komentar“.

  Na upit Otiska, iz Osnovnog i Apelacionog suda Distrikta, do trenutka objavljivanja ovog članka, nisu uputili odgovor.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine ÷ = 3