Puzigaća: Potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda bi trebao biti iz SNSD-a

  Predstavnici HDZ-a BiH i SDA odlučit će o tome ko će biti novi potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda - iz SDP-a ili SNSD-a.

  To je neko moje razmišljanje i stav stranke. Ali, to će biti stvar dogovora, poručio Puzigaća (Foto: Arhiva)

  Mislim da će potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda biti izabran iz SNSD-a, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Drago Puzigaća, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu i novoimenovani delegat u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Srpske liste iz Kantona 10 (Livanjskog).

  “Mislimo da će potpredsjednik FBiH biti iz SNSD-a. To je neko moje razmišljanje i stav stranke. Ali, to će biti stvar dogovora”, poručio je Puzigaća.

  On je naglasio kako su u toku konsultativni sastanci pred konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH koja će biti održana u srijedu, 20. februara.

  “U utorak je posljednji konsultativni sastanak, pred konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH naredni dan. Mislim da će na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH biti izabrano i novo rukovodstvo”, istakao je Puzigaća.

  Prema izjavama zvaničnika HDZ-a BiH, njihov uslov za potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu je prethodni izbor rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH. Ta tačka je, inače, planirana na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

  “Mislim da će izbora rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH biti. Osim toga, trebao bi se obaviti i proces izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu”, istakao je Puzigaća.

  On je kazao da se vode razgovori o tome da li će predstavnik SNSD-a ponovno sjediti u Kolegiju Doma naroda Parlamenta FBiH.

  “To još nije posve iskristalisano. To rade stranke, te razgovore. Mi ne pregovaramo direktno iz kantona o sastavu rukovodstva. To rade rukovodstva SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA i bit će onako kako se oni dogovore”, naglašava Puzigaća.

  Odlučit će predstavnici HDZ-a BiH i SDA

  U Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrano je 14 od ukupno 17 delegata.

  Većinu u Klubu sa šest delegata ima SDP, Srpska lista ima tri, Liberalna stranka dva, a po jednog srpskog delegata imaju SNS, SDA i HDZ BiH.

  Da bi se kandidat za potpredsjednika FBiH mogao pojaviti na listi potrebno je da ima najmanje šest potpisa delegata u Klubu.

  SDP može samostalno predložiti kandidata, ali može to i Srpska lista ukoliko je podrže predstavnici SNS-a, HDZ-a BiH i SDA.

  Izbor kandidata SDP-a je malo vjerovatan ukoliko ne dobije opću podršku delegata prilikom glasanja, s obzirom da se glasa za jedinstvenu listu na kojoj su imena i kandidata za predsjednika, ali i oba potpredsjednika FBiH.

  Stoga će predstavnici HDZ-a BiH i SDA odlučiti o tome ko će biti novi potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda – iz SDP-a ili SNSD-a.

  Do sada je u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano 55 od ukupno 58 delegata, od čega je Centralna izborna komisija BiH potvrdila izbor njih 53, s obzirom da za dva predstavnika iz reda ostalih postoje žalbe, o čemu će konačnu odluku donijeti Apelacioni odjel Suda BiH.

  Zbog izostanka potvrđivanja budžeta FBiH u Domu naroda Parlamenta FBiH ovaj entitet je od 1. februara u finansijskoj blokadi.

  Također, više od 90.000 pripadnika boračke populacije i šehidskih porodica očekuje svoje penzije, invalidnine i naknade, čija isplata kasni.

  Nema ni isplate poticaja, niti plaćanja bilo kakvih računa iz 2019. godine, a svoje plaće nisu dobili ni budžetski korisnici na razini FBiH.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =