Putevi Brčko traže način da se most preko Save osposobi za teretni saobraćaj

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  JP Putevi Brčko je raspisalo javni poziv za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za obnovu mosta preko rijeke Save.

  Procijenjena vrijednost nabavke je 341.880 KM bez PDV-a.

  Postojeći most na putu Brčko-Gunja nalazi se neposredno na ulazu u Brčko iz Hrvatske i izgrađen je 1894. godine, te je izvorno bio namjenjen prelazu željezničke pruge Vinkovci-Brčko. Od tada do danas most je doživio promjene kao i veliki broj oštećenja, pet puta je bio miniran i obnavljan.

  – Most preko Save predstavlja jedinu drumsku vezu između postojećih prelaza u Orašju i Bijeljini, te ima nemjerljiv značaj za grad Brčko i okolinu. Starost mosta te sva istorijska dešavanja pokazuju da je hitno potrebno raditi na izgradnji potpuno novog mosta koji će udovoljiti zahtjevima modernog drumskog saobraćaja. Do tada, potrebno je učiniti sve sanacione i rekonstruktivne radnje kako bi postojeći most zadržao svoju funkciju – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

  Takođe, ističe se i da Putevi Brčko ne posjeduju cijelu projektnu dokumentaciju mosta, već samo ograničene informacije sa prethodnih rekonstrukcija mosta.

  Iz Puteva Brčko podsjećaju da je 2018. godine IPSA Institut iz Sarajeva uradio pregled mosta koji je pokazao niz značajnih nedostataka zbog čega je hitno obustavljen teški motorni saobraćaj preko mosta, te naloženo provođenje mjera sanacije.

  Tim povodom, JP Putevi Brčko kao upravitelji ovog mosta, želi da se ispitaju uslovi pod kojima je moguć nastavak teškog teretnog saobraćaja, da li spovođenjem hitnih mjera rekonstrukcije ili svih rekonstruktivnih zadataka.

  Rok za podnošenje ponuda na otvoreni tender je 13. mart, dok detaljne informacije možete pogledati OVDJE.

  Autor: ba.eKapija.com
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty four − = twenty four