More

  ‘Punoljetstvo Distrikta’: Uspješan projekat ili neefikasan poduhvat međunarodne zajednice

  Nakon svih ovih godina možemo retroaktivno da rezimiramo uspješnost ove zajednice i sa ličnog nivoa. Je li Brčko distrikt postao ono što su građani očekivali od njega?

  - Advertisement -

  Piše: Safet Imamović 

  Naredne godine Brčko distrikt će obilježiti punih 18 godina svog postojanja. Nakon svih ovih godina možemo retroaktivno da rezimiramo uspješnost ove zajednice i sa ličnog nivoa. Je li Brčko distrikt postao ono što su građani očekivali od njega?

  Distrikt na europskom kontinentu je rijetkost, a naš je do sada imao svoje uspone i padove. Od uspostavljanja Distrikta svi su očekivali mnogo a ponajviše građani koji imaju prebivalište u ovom gradu. Još te davne 2000-te mogle su se čuti priče kako će Brčko dobro naplatiti svoju autonomiju, kako će ova (na određen način) izolovana zajednica ubirati plodove svoje samostalnosti te kako će baš taj status Distrikta biti nešto što će riješiti probleme društevnog i ekonomskog karaktera. Kondominijum entiteta FBiH (Federacija Bosne i Hercegovine) i RS (Republika Srpska) je bio propagandni materijal tadašnjih političara koji su za početak mogli da raspolažu sa puno stranih donacija.

  Autonomna vlast i jedini grad u Europi koji ima zakonodavnu vlast

  Više puta smo čuli u medijima kako je zapravo najveća prednost Distrikta u odnosu na druge dijelove BiH to što u Brčkom postoje autonomne institucije. Ta dezintegracija ipak se ispostavila kao velika prednost jer zbog autonomnih institucija i ne postoje ogromne podjele na najvišim hijerarhijskim nivoima. Činjenica je i dalje da se vlast mora formirati pod određenim okolnostima ali i dalje to nije razlog da omalovažavamo uspješnu saradnju političara svih nacionalnosti na institucionalnom nivou. O efikasnosti bi se moglo polemisati ali, na generalnom nivou, u odnosu na entitete i kakva situacija vlada tamo, možemo reći da je ovo ipak uspješan dio saradnje i velika prednost.

  Zahvaljujući ovoj autonomnosti imamo svoj budžet, svoju policiju ali i druge institucije koje kao dezintegrisane od strane države mogu efikasnije djelovati i fokusirati se konkretno na probleme građana Brčko distrikta. Distrikt nam je donio malu zajednicu, malu ali ne toliko neefikasnu u odnosu na ostale teritorijalne jedinice u BiH.

  Naveo sam sve ovo u kontekstu određenog jedinstva, ali ipak na građanima je da procijene je li ovo zapravo poboljšalo standard njihovog života i poboljšalo međuljudske odnose u našem gradu.

  Grad kojem je Europska unija preko mosta

  Kako kažu iz obližnjih institucija, Brčko ne kasni sa ispunjavanjem Reformske agende, ovo znači da naš grad prema tim informacijama teži i djelomično postiže standarde koje nudi europska zajednica. Koliko to zapravo mi osjetimo? Osamnaest godina nakon osnivanja Distrikta se bliži ali mladi se i dalje sele, idu preko mosta kako bi pronašli svoje utočište. Nažalost, migracija ljudi je jako konvencionalan podatak i neizbježno je da zapravo pokazuje kako se građani u ovom gradu osjećaju. Ako krenemo od ekonomskih parametara, većina mladih u našem gradu nije zadovoljna nivoom zapošljavanja a samo mali broj njih vidi svoju budućnost ovdje. Da budemo iskreni, Brčko distrikt ne nudi niti puno sadržaja za mlade, nema strategiju kako da ih zadrži ovdje i to je veliki krah, krah koji će se sigurno odraziti na demografsku sliku našeg grada.

  Postoje uspješna preduzeća u našem gradu ali i dalje je neminovno da mladi u Brčkom svoju perspektivu vide u javnom sektoru, jaz plata između javnog i privatnog sektora je jako uočljiv a taj isti jaz je transparentan pokazatelj privredne slike u našoj zajednici. Nažalost, taj jaz se ne smanjuje iz godine u godinu, te će za naredni rođendan Distrikta ovaj podatak biti mjerilo (ne)uspjeha našeg grada.

  Koliko dugo traje put Brčkog preko mosta do EU, procijenite sami. Ali dosadašnji pokazatelji ukazuju na to da smo tek prešli granicu sa naše strane rijeke Save.

  Nakon svih ovih godina, možemo reći da Brčko uglavnom nije bilo naročito interesantno entitetima koji ga okružuju. To se sigurno odrazilo na ukupnu situaciju, ali jedno je sigurno; Brčko je grad koji ima perspektivu a prosječan građanin najbolje zna koliko su svi kapaciteti ovog Distrikta iskorišteni.

  S obzirom na to da više nemamo najvišu prosječnu platu na nivou države te da se ukupan broj zaposlenih neznantno povećava postavlja se pitanje koliko smo dobili od ovoga i je li naš grad ispunio barem dio očekivanja svih Brčaka koji su ovdje bili 2000. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  Balkan ugrožen?!

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 3 = one