Prvih sto dana nove Vlade na čelu sa Esedom Kadrićem

Cijela emisija

Stotinu dana nove Vlade je iza nas i zato je gost prvog izdanja emisije Otisak specijal bio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Gost je s domaćinom emisije Admirom Kadrićem razgovarao o novim zakonima, izgradnji džamije u centru grada, planovima Vlade za ovu godinu; ali nisu izostali ni odgovori lične prirode.

Kadrić je objasnio da u trenutnoj Vladi ima „vrlo iskusnih ljudi“ koji su u komunalnim i javnim poslovima, privredi i poljoprivredi, dodavši da ima i mladih koji, prema njemu, „već daju značajan doprinos“.

Poručio je da je nova Vlada startala „sa ledine“; bez pripremljenog budžeta, dodavši da je isti usvojen za pet radnih dana i to prateći novi Zakon o fondacijama i udruženjima i Zakon o budžetu.

Gradonačelnik je istaknuo da se prije implementacije novog Zakona o fondacijama i udruženjima govorilo da pri raspodjeli grantova „ima lopovluka“, dodavši da su poslije provođenja Zakona boračka i pacijentska udruženja, mjesne zajednice i JP Radio Brčko ostali bez izvora finansiranja, zbog čega je Vlada primila „žestoke kritike“.

Objasnio je da je problem mjesnih zajednica riješen grantovima od 5000 KM za redovni rad i da će ostala sredstva dobivati putem projekata. Dodao je da bi se finansiranje JP-a Radio Brčko trebalo riješiti tako što će to preduzeće postati javna ustanova.

„Sustiglo nas je puno izazovnih situacija u kratkom vremenu“, zaključio je gradonačelnik.

Kadrić se osvrnuo i na Zakon o sprečavanju sukoba interesa, rekavši da je taj Zakon pripremio prethodni gradonačelnik Siniša Milić te da ga je nova Vlada samo usvojila.

Domaćin emisije naglasio je da je taj Zakon ublažen amandmanima; da odstupa od prvobitne zamisli supervizora za Brčko Michaela Scanlana i da se time omogućilo vlasnicima privatnih firmi da obavljaju javne funkcije.

Dotaknuvši se ove teme, voditelj emisije je od gradonačelnika zatražio da komentira rad njegove supruge Mensure Kadrić u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj.

Gost je naglasio da se tu ne radi o sukobu interesa.

Mensura Kadrić je inženjer arhitekture, ja sam je upoznao kada se već zaposlila u institucijama Distrikta“, poručio je Kadrić.

Osvrnuo se i na rad direktora spomenutog Zavoda Ismeta Dedeića, rekavši da je on dao „veliki doprinos da se to uspostavi“ i da njegov rad trenutno kritikuju „oni koji su mu prošlom mandatu bili svesrdna podrška“.

U nastavku emisije spomenulo se i pitanje izgradnje džamije u centru grada, na šta je gradonačelnik poručio da „to pitanje ne smije biti političko pitanje“ te je potvrdio: „Da, bit će, zato što se to neće politički tretirati.“

„Ovaj gradonačelnik će predložiti, prihvatiti i iskazati razumijevanja za sve te zahtjeve“, dodao je Kadrić, govoreći o zahtjevima svih vjerskih zajednica.

Iako je voditelj konstatirao da zastupnica romske nacionalne manjine u Brčkom nije u poziciji, Kadrić je poručio: „Ja ne znam da je gospođa Šećić u opoziciji“, aludirajući da je „logično da su nacionalne manjine vezane za vlast“.

Opoziciji je poručio da se raduje njihovoj „pažnji“ i da je spreman na „zdravu politiku i argumentaciju“. Kazao je Vlada ima korektan odnos s jednim dijelom opozicije, a za ostatak opozicije rekao je da su njihove vizije „ustvari fantazija i populizam koji je nerealan i neostvariv“.

Za kraj razgovora Kadrić je govorio o planovima Vlade za ovu godinu, istaknuvši da će se raditi na infrastrukturi, uređenju obale Save, šetališta i nastavku regulacije korita Brke.

Najavio je i nastavak projekata: centar za upravljanje otpadom, završavanje izgradnje gradskog stadiona i multifunkcionalne sportske dvorane i rad na glavnom transportnom cjevovodu. Dodao je da je potrebno pripremiti i javni poziv za rekonstrukciju autobuske stanice.

Za neke druge projekte potrebno je prvo se „politički usaglasiti“, zaključio je gradonačelnik Esed Kadrić.

Autorica: Emina Osmić-Hajdarević