More

  Prvi put elektronsko glasanje! Sa skupštinskog zasjedanja: O mjesnim zajednicama, nacionalnim društvima, nabavci mobitela….

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta je na 37. redovnoj sjednici, na prijedlog Vlade, iz procedure povukla Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mjesnim zajednicama radi dorade.

  Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da bi se ovim izmjenama trebali riješiti brojni problemi u funkcionisanju mjesnih zajednica koje su, kako je rekao, specifična udruženja građana od posebnog interesa.

  Predsjednik Milić na sjednici se osvrnuo i na probleme rada SPKD „Prosvjeta,  BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“ koji je doveden u pitanje nakon što nadležna komisija nije prihvatila njihove finansijske izvještaje zbog čega im je naloženo da vrate sredstva.

  Milić kaže da ne želi bilo koga da okrivljuje zbog situacije u koju su dovedena ova tri nacionalna kulturna društva. On smatra da je razlog za ovu situaciju i nesnalaženje u primjeni novih zakona o  budžetu i o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

   „Distrikt bi trebao da ovaj problem riješi na sličan način kao i kanton Sarajevo gdje je tamošnja Vlada dala prijedlog Skupštini tog kantona da ova udruženja zajedno s jevrejskim proglasi udruženjima od posebnog interesa za Kanton Sarajevo i da im se kroz budžet omogući redovno finansiranje tekućih potreba i troškova. Ako uništimo ova tri udruženja i kulturu koju oni njeguju, čija će nam kultura ostati u Brčkom“, istakao  je Milić.

  Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija u javnim preduzećima i pravnim licima koje je osnovao Brčko distrikt.

  Filipović je napomenuo da se ta odluka ne odnosi na radnike tih preduzeća čiji rad je vezan za teren.

  Na 37. redovnom zasjedanju Skupština je usvojila Program rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2023. godinu.

  Prvi put  u Skupštini Distrikta primijenjeno je elektronsko glasanje čime je ozvaničen početak uvođenja digitalizacije u radu ove institucije.

  Prvi put zastupnici elektronski glasali

  Od marta počinje primjena i e-parlamenta, aplikacije koja je rađena u saradnji s Evropskom unijom, a s ciljem smanjena štampanja radnog materijala i pojednostavljenja radnih procesa u Stručnoj službi.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty three − fifteen =