More

  Prvi avion kompanije Wizz Air sletio na sarajevski Aerodrom

  - Advertisement -

  Avion mađarske kompanije Wizz Air sletio je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo iz Budimpešte. To je prvi let ove aviokompanije sa sarajevskog Aerodroma koji će označiti ponovno spajanje mađarskog i glavnog grada BiH.

  Avion je sletio u 8:55 sati, a let za Budimpeštu je planiran za 9:35 sati.

  Wizz Air, najveća low-cost aviokompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, uspostavio je danas svoju prvu liniju kojom je povezao Sarajevo i Budimpeštu.

  Ambasador Mađarske u BiH Négyesi József je rekao da je ovo poseban dan i da mu je velika čast što može prisustvovati svečanosti povodom pokretanja aviolinije na relaciji Budimpešta – Sarajevo.

  “Politički, ekonomski, kulturalni odnosi između Mađarske i BiH su iznimni: zajednička prošlost i geografska prizma su ključni elementi koji imaju pozitivan utjecaj na našu saradnju. Dalje produbljivanje, i jačanje privrednih, političkih, trgovinskih i kulturnih odnosa je naša zajednička namjera i interes. Već dugi niz godina glavnu prepreku iz aspekta razvijanja naših odnosa predstavljalo je nedostatno organizovanje transporta putnika i tereta između naše dvije države, kao i mogućnosti priključivanja međunarodnom saobraćaju. Kao što znamo, u 21. vijeku konekcija je osnovni uslov za uspješnost održavanja odnosa. Napominjem da ne govorim samo o privrednom, nego iz aspekta svakog života građana”, kazao je ambasador Négyesi József.

  Ambasador Mađarske u BiH je kazao da je dugi niz godina glavnu prepreku iz aspekta razvijanja odnosa dvije zemlje predstavljalo nedostatno organizovanje transporta putnika i tereta, kao i mogućnosti priključivanja međunarodnom saobraćaju.

  “Kao što znamo, u 21. vijeku konekcija je osnovni uslov za uspješnost održavanja odnosa. Napominjem da ne govorimo samo iz privrednog aspekta, nego iz aspekta svakodnevnog života građana. Iz tog razloga mađarska Vlada je odlučila da promijeni ovu nepovoljnu situaciju, raspisujući koncesijsku nabavku za upravljanje zračnim prometom prema zapadnobalkanskim glavnim gradovima, od kojih je jedan i Sarajevo. Kao rezultat ovoga, dobitnik tendera kompanija Wizz Air ima čast da bude firma koja će svečanim pokretanjem direktne aviolinije spojiti dva glavna grada i prekinuti pomenutu situaciju”, kazao je ambasador József.

  Dodao je da se danas otvaraju mnoge mogućnosti za učesnike privrednog, političkog, trgovinskog, kulturnog, obrazovnog i turističkog života.

  “Približit ćemo se jedni drugima, udaljenost će se smanjiti, a mađarske i bh. firme će imati mogućnost za direktniju i uspješniju saradnju”, zaključio je mađarski ambasador.

  Owain Jones, direktor korporativnih poslova u Wizz Airu, je kazao da je ovo značajan događaj u Bosni i Hercegovini jer Wizz Air dodaje sarajevski Aerodrom na mapu destinacija i uspostavlja direktne letove između Bosne i Hercegovine i Mađarske.

  “Nova linija, od Sarajeva do Budimpešte, podvlači našu posvećenost da pružimo putnicima iz Bosne i Hercegovine još jeftinije aviokarte do prelijepe Budimpešte i još 61 destinacije iz cijele Evrope koje su dostupne kroz našu mrežu letova iz Budimpešte. Očekujemo da će direktna linija podstaći dolazak turista u dinamični glavni grad Bosne i Hercegovine i da će učvrstiti veze između dviju zemalja. Radujemo se narednoj saradnji sa sarajevskim Aerodromom na omogućavanju niskotarifnih letova, dok u isto vrijeme podstičemo razvoj turizma i ugostiteljstva. Naš sjajan tim se raduje prilici da poželi dobrodošlicu putnicima na naše letove iz Sarajeva koji će moći uživati, ne samo u jeftinim kartama, već i u jednostavnom sistemu rezervacija i sjajnoj usluzi tokom leta”, kazao je Jones.

  Nova niskotarifna linija, uz povoljan red letenja sa dva leta sedmično, će omogućiti putnicima iz naše zemlje da uz niske cijene aviokarata otkriju veličanstvenu mađarsku prijestolnicu, kao i 61 drugu destinaciju širom Evrope, koje će im biti dostupne u okviru Wizzove mreže niskotarifnih linija iz Budimpešte.

  Avioni Wizz Aira će letjeti dva puta sedmično, ponedjeljkom i petkom.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty one + = forty eight