Prva žrtva COVID-a 19 u Brčkom: Virus dobio u Tuzli

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić kazao je na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice da je prva žrtva COVID-a 19 u ovom gradu virus dobila u Tuzli.

“Noćas je, naime, preminuo muškarac, 1965. godište, koji je već neko vrijeme bio smješten u posebnom dijelu brčanske Bolnice namijenjenom za pacijente koji su oboljeli od COVID-a 19. Ovaj pacijent je došao iz specijalne bolnice Centar za srce u Tuzli gdje je bio liječen. Nažalost, tamo je i dobio ovaj virus. Bio je priključen na respirator”, naveo je on.

Sedam pacijenata u Bolnici

U Bolnici Brčko trenutno se nalazi sedam pacijenata oboljelih od virusa korona.

Prema izvještajima brčanske Javne zdravstvene ustanove, dva pacijenta su sa težom, a pet sa srednje teškom kliničkom slikom, dok pacijenti koji nisu smješteni u Bolnicu imaju lakšu kliničku sliku, nemaju posebne simptome i osjećaju se dobro.

Ukupno 17 zaraženih osoba

Prema posljednjim podacima, u ovoj lokalnoj zajednici ima ukupno 17 zaraženih osoba.

“Ovo je ispravka u odnosu na današnje saopštenje, prema uputstvima državnog ministarstva o načinu evidentiranja lica oboljelih od virusa korona”, pojasnio je Milić.

Kako je naknadno pojašnjeno iz Kabineta gradonačelnika, riječ je o tehničkim procedurama vođenja evidencije.

“Jutros smo izašli sa informacijom da je 15 zaraženih, ne računajući čovjeka koje je preminuo. Popodne nam je javljeno da se i taj čovjek i žena iz Špionice koja je vraćena na evidenciju o zaraženima u Tuzli moraju voditi kao zaraženi u Brčko distriktu, jer su tu verifikovani”, navedeno je.

Čekaju se rezultati za 15 osoba

Posljednji podaci govore da je ukupan broj osoba pod zdravstvenim nadzorom 1.327, a iz zdravstvenog nadzora je do sada izašlo 12 osoba.

Do sada je na korona virus testirana 141 osoba sa područja BDBiH, od kojih je 110 sa negativnim rezultatima, a za 15 osoba se čekaju rezultati.

Video: Kompletna današnja konferencija za medije
Novinar: Adis Mujdanović