Prva samostalna izložba mladog Brčaka Benjamina Bilalovića

U petak, 9. aprila u kafeu Jazzwa, biće otvorena prva samostalna izložba mladog Brčaka Benjamina Bilalovića. Bilalović se slikarstvom bavi unazad nekoliko godina. Učenik je brčanske Gimnazije. a njegova mentorka, akademska slikarka Almedina Cifrić kaže da je riječ o vanserijskom talentu.

Benjamin Bilalović rođen je 2003. godine u Brčkom.

Do sada je učestvovao na kolektivnim izložbama:

  • “Mladi slikari”, Galerija Likum, Brčko 2018. godine
  • “Slikari i naučnici”, “Noc istraživača”- Gradska galerija Vijećnice Brčko, 2018. godine
  • ” Kada bi grad slikao očima djeteta”, Dom kulture Brčko, 2018. godine
  • “Kistom pišem Brčko”, Bašta restorana La Botega, 2018. godine
  • “Renesansni učenici 21.stoljeća”, Bašta restorana Kutak, 2019. godine
  • “Ekološka izložba” , Omladinski centar Brčko, 2019. godine
  • “Teatar u kutiji”, “Noć pozorišta”- Omladinski centar Brčko 2019. godine

Svoja interesovanja usmjerava ka psihološkom portretu, tj. spoju psihologije i estetike, preko kojeg izražava psihološko stanje lika hvatanjem momenta njegovog raspoloženja i njegovog karaktera tkanog životnim iskustvima. Ističe kako je antropomorfni motiv u slikarstvu vanvremenski, te jedan od glavnih poprišta umjetnosti, jer se kroz njega ogleda prirodno savršenstvo najbliže nama, racionalnim bićima, jer ga svako može pronaći u sebi, kada se okuša zaroniti u svijet neverbalnog, sirovog, iskrenog svijeta, u kojem se ne može ne reći istina.

Trenutno se sprema za prijemni ispit Akademije lijepih umjetnosti u Beču.

Svečano otvaranje izložbe predviđeno je za 15 časova. Organizatori napominju da je broj posjetilaca ograničen, te pozivaju zainteresovane da vode računa o epidemiološkim mjerama. Svi zainteresovani, izložbu mogu posjetiti svakog dana u periodu od 07 do 20 časova u narednih 15 dana.