More

  Prva pokrivena djevojka u utrci za poslaničko mjesto u Distriktu

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Vejseli Azra je dvadesetogodišnjakinja koja je završila Behram-begovu medresu u Tuzli.

  Sada je studentica druge godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

  Kako zbog svoje albanske nacionalnosti, tako i zbog ljubavi prema politici, Azra se odlučila za smjer Politologija, međunarodni odnosi i diplomatija.

  Iako jako mlada, odlučila se za veoma hrabar potez, a to je kandidovanje na lokalnim izborima.

  “Želim da razbijem predrasude o tome kako hidžab i politika ne idu zajedno. Hidžab ne treba biti prepreka u aktivnom sudjelovanju u političkom životu. To je naša obaveza – moralna, vjerska, ali i ljudska da doprinesemo društvu u kojem se nalazimo. Ovim potezom želim ohrabriti i druge mlade osobe, a naročito žene u Distriktu da se aktiviraju, vrše svoje građanske dužnosti te da se obrazuju. Politike se ne treba plašiti jer je ona jedino sredstvo kojim se stanje u našem društvu može promjeniti nabolje.”

  Između ostalog, navodi kako bez podrške svojih prijatelja ništa ne bi ostvarila.

  “Prijatelji mi igraju jako bitnu ulogu u životu, a jedan od njih je i Mirza Karahasanović, osnivač Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Medicor. Rekavši mi da će i on biti kandidat, dao mi je veliku motivaciju i podršku, te sam time potvrdila ispravnost svoje odluke. Iako sam imala pozive drugih stranaka, odlučila sam se za Stranku demokratske akcije, jer će mi ona dati najviše prostora za napredovanje među uspješnim i iskusnim ljudima.”

  Iako se često suočava sa poteškoćama kako zbog svoje mahrame, tako i zbog svojih godina, Azra ističe sljedeće:

  “Nažalost živimo u takvom vremenu gdje je hidžab trn u oku mnogima, ali ja sam tu da dokažem da to ne mora da bude tako. Pozivam sve istomišljenike da me podrže na nadolazećim izborima, a naročito pozivam sve pokrivene djevojke da izađu na izbore. Obzirom da sam i sama jedna od njih, smatram da je bitno da se i naš glas čuje, i spremna sam da nas u budućnosti ponosno predstavljam na političkoj sceni našeg grada.”

  Mirza:

  “Azru poznajem niz godina. Djevojka čiji kapaciteti dolaze do izražaja tek kada se uđe u duži razgovor. Njeni društveni angažmani u Tuzli gdje studira, a i u Brčkom dokazuju da je osoba koja itekako pokazuje volju za ostanak u Bosni i Hercegovini, te mi je to potkrijepila riječima:

  Apsolutno sam sigurna da jedinstveni možemo napraviti atmosferu i ambijent koji će biti dovoljno komotan da spriječimo odlazak omladine, i da se u mladima probudi želja za kvalitetnim obrazovanjem, jer su to temelji na kojima se gradi društvo BiH.

  Moj princip i savjet za Azru je bio da djelovanjem u cijeloj ovoj predizbornoj atmosferi ne bude bavljenje tuđim mahanama, odnosno političkih oponenata, a pogotovo ne javno prozivanje i omalovažavanje. To često ukazuje na nesigurnost osobe u vlastite vrijednosti. Smatram da je dovoljno da se kroz vlastiti primjer, rezultate rada, obrazovanje i ponašanje pokaže vlastita vrijednost, a ljudi to itekako prepoznaju. Stranka demokratske akcije na čelu sa predsjednikom Esedom Kadrićem, itekako potencira mladu osobu, daje se veliki prostor za dokazivanje vlastitih kvaliteta, ogromna pažnja se obraća na prijedloge mladih obrazovanih ljudi, i naravno da ima prostora za napredovanje ukoliko se pokažu kvaliteti i volja za radom. Azra je upravo primjer jedne mlade djevojke koja ima jake temelje da se politički izgradi.”

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img