Prutače: Školskom priredbom obilježen Dan Roma

  Organizatori smatraju da je ovo bila još jedna prilika da se učenicima romske nacionalnosti skrene pažnja na važnost obrazovanja, s obzirom na činjenicu da se veoma mali broj Roma odlučuje na to.

  Foto: Deveta OŠ

  Novinar: Adis Mujdanović

  U organizaciji učitelja i učenika Devete osnovne skole Maoča, Područne škole Prutače, školskom priredbom danas je u tom naselju obilježen Svjetski dan Roma (fotogalerija ovdje).

  Organizatori smatraju da je ovo bila još jedna prilika da se učenicima romske nacionalnosti skrene pažnja na važnost obrazovanja, s obzirom na činjenicu da se veoma mali broj Roma odlučuje na to.

  Također, naglasili su da je ovo bila i prilika da se jasno pokaže da je od svih jezika koje djeca uče najbitnije da govore jezikom ljubavi.

  Na kraju priredbe uručeni su prigodni pokloni učesnicima koje je osigurao Odjel za obrazovanje i referent za romska pitanja u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine, kada je 8. aprila u Londonu održan Prvi svjetski kongres Roma.

  Za romsku himnu proglašena je pesma “Đelem, đelem“ i ustanovljena zastava na kojoj točak kao centralni simbol predstavlja stalno kretanje Roma i život na točkovima.

  Širom svijeta ovaj dan se obilježava mnogobrojnim manifestacijama, sa ciljem da svijet bar bar na trenutak razmišlja o Romima.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  38 − = thirty seven