Provođenje pilot kontinuirane ankete o radnoj snazi u Brčko distriktu BiH

Foto: Biznis.ba

Autor: Agencija za statistiku BiH

Agencija za statistiku BiH provodi Pilot kontinuirane Ankete o radnoj snazi na području Brčko Distrikta u periodu od 14. oktobra do 8. decembra 2019. godine.

- Reklama -

Anketiranje će se vršiti u dva talasa u 188 slučajno odabranih domaćinstava. U prvom talasu (14. oktobra do 10. novembra 2019. godine) anketiranje će vršiti anketno osoblje akreditirano od strane Agencije za statistiku BiH, a u drugom talasu (11. novembra do 8. decembra 2019. godine) pored anketara na terenu popisivanje će vršiti i operateri anketiranjem dijela domaćinstava iz prvog talasa telefonskim putem.

Osnovni cilj i svrha Pilot kontinuirane Ankete o radnoj snazi je testiranje organizacionih i programskih rješenja te cjelokupnog instrumentarija potrebnog za provođenje Ankete o radnoj snazi koja će se za razliku od dosadašnjeg godišnjeg provođenja, od sljedeće godine provoditi kontinuirano. To znači da će se podaci prikupljati svakog mjeseca a rezultati će se objavljivati kvartalno.

Kontinuirana Anketa o radnoj snazi će se provoditi u skladu sa metodološkim pravilima i načelima Međunarodne organizacije rada (ILO) i metodološkim preporukama Evropskog statističkog ureda (EUROSTAT). Na taj način će se dobiti međunarodno uporedivi podaci o osnovnim radnim karakteristikama stanovništva u Bosni i Hercegovini i uraditi procjena ukupne radne snage. Pored toga, rezultati Ankete omogućavaju da se prate stanje i promjene na tržištu rada Bosne i Hercegovine, odnosno veličina, struktura i obilježja aktivnog i neaktivnog stanovništva.

Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 5 = thirty