Protestna šetnja zbog problema u brčanskom porodilištu

Povod za organizovanje protestne šetnje bila je nedavna smrt bebe porodice Subotić u brčanskoj Bolnici.

Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

Piše: Azra Bijedić

Danas je u organizaciji Udruženja „Beba više“ iz Brčkog upriličena protestna šetnja sa ciljem da se na miran i dostojanstven način ukaže na probleme koji su godinama prisutni u brčanskom porodilištu (fotogalerija ovdje).

Okupljanje je počelo na Trgu mladih i uz pratnju Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine okupljeni su prošetali od Bolnice i nazad.

Povod za organizovanje protestne šetnje bila je nedavna smrt bebe porodice Subotić u brčanskoj Bolnici.

Šetnja predstavlja vapaj za pomoć

„Slučaj porodice Subotić nas je sve jako potresao  i mislim da se svako normalan treba suosjećati sa njima.

Mi iz Udruženja smo stali iza organizacije ovog događaja zato što želimo da probudimo svijest, želimo da radimo ono što u suštini i jeste posao nevladinog sektora, odnosno da ukažemo na problem kako bi se uključile institucije koje mogu da to riješe“, kazao je predsjednik Udruženja „Beba više“, Željko Lazarević.

Organizator tvrdi da ova protestna šetnja nema za cilj napad na bilo koga, nego želju da se ovako nešto nikom drugom ne dogodi.

„Naša šetnja danas je ustvari jedan vapaj da nam se pomogne, da se neke stvari promijene i da, ukoliko ima odgovornih, neka oni odgovaraju za to. Dakle, ako ljudi u bijelim mantilima smatraju da nešto nije u redu i da im se treba pomoći, neka izađu i oni, mi ćemo podržati i njih, ali jednostavno u ovom gradu se nešto treba promijeniti na bolje“, rekao je Lazarević.

Neefikasne procedure se moraju promijeniti

Oni apeluju na to da se žene ne porađaju prije vremena, da se ne koristi indukcija kada nije potrebno, da baby box na Ginekologiji ima pedijatra i da se procedure, koje se nisu pokazale kao dobre, promijene.

„Ovu akciju vidim kao jedan veliki pomak koji se u Brčkom trebao desiti mnogo ranije nego danas.

Drago mi je što su svi shvatili da svako od njih može da bude sljedeći i da je ovo jednostavno kap koja je prelila čašu i da mora jednostavno da se sankcioniše i iskreno se nadam da će ovo danas biti posljednji skup i posljednji ovakav slučaj koji se desio u Brčkom“, kazao je Aleksandar Subotić, otac preminulog djeteta.

--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ one = three