Protest upozorenja ugostitelja u Brčkom

  Autor teksta: Kristian Bilić
  Autor fotografija: Samir Tukulj

  Udruženje ugostitelja Brčko distrikta BiH jutros se okupilo u gradskom parku na mini protestu upozorenja s ciljem da Vlada Brčko distrikta BiH čuje njihove probleme, i da ne donosi mjere koje su kontraproduktivne te bez prethodne konsultacije sa ugostiteljima.

  Traže što hitniji paket mjera pomoći, oslobađanje nekih nameta jer posluju sa 40 posto kapaciteta i tvrde da, ako se ništa ne promijeni, većina će morati staviti ključ u bravu a radnike poslati na biro za zapošljavanje.

  • Nameti su ostali svi isti, nismo oslobođeni ni zakupnina ni javnih površina, sve je ostalo isto, sve se plaća isto. Nismo se oporavili od proljeća nit se možemo oporaviti još dugo. Međutim, dolazi zima, zima je puno skuplja… Čak neki nisu ni likvidni da isplate ni plate kamoli nešto drugo – kazao je u izjavi za Otisak.ba i Federalnu televiziju Edin Bećirović, predsjednik Udruženja ugostitelja Brčko distrikta BiH.
  • Mi kao lokali i kao Udruženje ugostitelja, mi ne bježimo ni od kakvih odgovornosti i mjera, ali mjera koje daju efekta, mjera koje ne daju efekat a ugrožavaju naše poslovanje, to je problem – izjavio je ugostitelj Živan Lazarević.