Proslavljen Vidovdan u Brčkom

Lomljenjem slavskog kolača u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši danas je obilježen Vidovdan – Krsna slava Crkvene opštine Brčko. Obilježavanje Vidovdana u Brčkom, velikog crkvenog  i istorijskog praznika Srba, počelo je jutros u devet časova Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Hramu pravoslavne crkve u Brčkom uz sasluženje pravoslavnih sveštenika.

Nakon Liturgije ulicama grada krenula je svečana Litija od Crkve u Srpskoj Varoši, do Spomenika srpskim braniocima Brčkog, Spomenika Dobrosavu Dobri Jovanoviću, odakle ponovo do Hrama Uspenja Presvete Bogorodice gdje je obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Starješina Hrama Uspenja presvete Bogorodice protojerej stavrofor Željko Matić podsjetio je da je Vidovdan i Krsna slava Crkvene opštine Brčko, da je Car Lazar veliki svetitelj i mučenik, te da je i srpski narod, takođe, veliki mučenik u ovom svijetu.

Proslavi Vidovdana u Brčkom prisustvovao je veliki broj vjernika, predstavnika kulturnog, sportskog i političkog života grada među kojima i predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić koji je danas bio kum Slave. Milić je ovom prilikom rekao da je Brčkom namijenjena posebna uloga kada je u pitanju Vidovdan, te da su pravoslavni Srbi koji žive u njemu u obavezi da poštuju kosovski zavjet, da u miru čuva kontinuitet Republike Srpske, i da više ne dozvole da nijedno dijete premine zbog toga što nije bilo teritorijalne veze između istoka i zapada.

Milić je istakao da je Vidovdan ne samo dan kada se sjećamo cara Lazara i Kosovske bitke, već da je i Dan Vojske Republike Srpske i dan kada je spojen istočni i zapadni dio Srpske.

  • Distrikt Brčko za nas Srbe ima posebnu simboliku. Prije formiranja distrikta ovo je bila slava grada Brčko. Drago mi je da se danas vjerujući narod odazvao u ovolikom broju, što je garancija da će kosovski zavjet ovdje biti i očuvan. Kosovski zavjet je neka naša moralna vertikala i sve ono što činimo treba da činimo u odnosu na značenje kosovskog zavjeta – rekao je Milić.

Nakon lomljenja slavskog kolača svi prisutni su mogli da se posluže slavskim žitom i okrepe uz trpezu ljubavi koju su u čast Vidovdana pripremile članice Kola srpskih sestara Majka Jevrosima iz Brčkog.

Izvor: RadioBrcko.ba
--