More

  Pronevjera pomoći za liječenje: Tužilaštvo Distrikta podiglo optužnicu protiv Nenada N.

  Autor: Tužilaštvo BDBiH

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je državljanina Srbije Nenada N. iz Lazarevca da je sredinom prošle godine protivpravno prisvojio novac prikupljen humanitarnom akcijom za liječenje maloljetne osobe iz Broda. On je optužen da je, kao predsjednik udruženja za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama iz Gradiške, prisvojio blizu dvije hiljade KM, koje su za oboljelu Ž.R. prikupljene putem humanitarnog telefona.

  Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret optuženom da je u maju prošle godine u Brčkom, postupajući u svojstvu predsjednika udruženja Moj život je u vašim rukama, protivpravno prisvojio novac namijenjen za pomoć u liječenju Ž.R.. On je optužen da je u više navrata s bankovnog računa Udruženja podigao novac, kojeg je putem humanitarnog broja 17005 za potrebe pomoći u liječenju Ž.R. prikupio Mtel a.d. Banja Luka. Iako je bio obavezan predati ga osobi, koja mu je povjerila prikupljanje humanitarne pomoći, N. je novac zadržao za sebe, čime je protivpravno pribavio iznos od 1.778,67 KM za koji je oštetio Ž.R. – navodi se u optužnici.

  Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, koji je potvrdio optužnicu, utvrđena je osnovana sumnja da je Nenad N. počinio pronevjeru (krivično djelo iz člana 378 stav (1) Krivičnog zakona Brčkodistrikta BiH) za koju je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + six =

  Čitano

  Povezani članci