More

  Pronađena ptica koja je nebom letjela prije četiri milenija

  Ptica čije starost je utvrđena ugljeničnim testovima, secirana je kako bi se utvrdilo da li su njeni unutrašnji organi uspjeli da izdrže test vremena.

  Smrznut, savršeno očuvan, 4.200 godina star drozd pronađen je u Norveškoj. Ptica čije starost je utvrđena ugljeničnim testovima, secirana je kako bi se utvrdilo da li su njeni unutrašnji organi uspjeli da izdrže test vremena.

  Drozda je otkrio službenik Norveške agencije za nadgledanje prirode, na ivici jednog sniežnog smeta u planinama Opdal, izjavio je Jorgen Rosvold, istraživač Norveškog univerziteta nauke i tehnologije iz Trondhajma.

  “To je apsolutno fantastično otkriće! Nikada do sada nismo zavirili u 4.000 godina star organizam da vidimo kako izgleda iznutra”, rekao je on.

  Istraživači su prvobitno vjerovali da ptica nije starija više od nekoliko stotina godina, da bi potom otkrili da je norveškim nebom letjela pre nekoliko milenijuma. Oni vjeruju i da je pticu ulovio i ubio žderavac ili lisica.

  “Znamo da ždaravci koriste led da skladište hranu tokom ljeta. Moguće je da je ovaj drozd bio na taj način sakriven u led, ali da žderavac poslije nije mogao da ga nađe”, kaže Rosvold.

  Ispitivanja su otkrila da su brojni organi ptice, kao na primjer srce i jetra, potpuno netaknuti, što bi moglo da, bez presjedana, omogući uvid u uslove života u Norveškoj prije toliko mnogo godina.

  “Netaknuti organi nam pružaju mogućnost da sprovedemo testove čiji rezultati će nam pružiti uvid u stanje životne sredine u vrijeme smrti ptice”, zaključio je Jorgen Rosvold.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + 2 =