More

  Pronađen 400 godina star skelet “djeteta vampira” ukopanog s katancem oko noge

  - Advertisement -

  Arheolozi su ranije ove sedmice u poljskom gradu Pien iskopali 400 godina star skelet “djeteta vampira”. Objašnjeno je otkud naziv “dijete vampir”.

  Dijete, za koje se pretpostavlja da je u trenutku smrti imalo između pet i sedam godina, sahranjeno je s licem prema zemlji i katancem oko noge. Riječ je o praksi za koju se vjerovalo da se njome sprečava da se osoba probudi iz mrtvih.

  “Katanac je pokazatelj da su se ljudi plašili ovog djeteta i nakon njegove smrti”, rekao je arheolog Dariusz Polinski za portal Live Science.

  Naglasio je da je ovo prvo dijete pronađeno ovako zakopano, jer se obično ta praksa primjenjivala za odrasle. Grobnica u kojem je pronađen skelet nalazi se izvan crkvenog groblja.

  Polinski je ukazao da oni koji su sahranjeni na ovom području ili nisu bili dovoljno bogati da se sahrane na crkvenom groblju ili zbog toga što su bili “napuštene duše”.

  Nije ukopano samo “dijete vampir”

  Na ovom području je prošle godine pronađena ukopana “žena vampir”. Polinski je istakao da ta sintagma nije korištena u vrijeme kada su sahranjeni, odnosno da se kasnije počela upotrebljavati.

  I “žena vampir” je imala katanac oko noge, ali za razliku od “djeteta vampira” imala je srp preko vrata. Polinski je naveo da ovo pokazuje tradiciju postupanja prema ljudima koji su bili “drugačiji” te da je postojao isključujući odnos prema njima. Prema njegovim riječima, spomenuta groblja su bila za one koje je trebalo zaboraviti.

  Slične prakse postojale su i u drugim dijelovima istočne Evrope, u strahu da bi mrtvi mogli proganjati žive. Skelet pronađenog djeteta je premješten na poljski Univerzitet “Nikola Kopernik” radi nastavka istraživanja, prenosi Jerusalem Post.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  55 ÷ = eleven