More

  PROI Sarajevo: Katastrofalan primjer Zakona o pušenju u Brčko distriktu

  Veliki korak nazad za zdravlje građana, naglasio je PROI.

  - Advertisement -

  Udruženje PROI [Progresivni razvoj organizacija i individua] iz Sarajeva u petak je uputilo otvoreno pismo za medije, javnost i donosioce odluka.

  Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

  • Skupština Brčko distrikta jučer je u drugom čitanju usvojila Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda. Sa ciljem skretanja pažnje na neprihvatljivost odredbi i zakona u cjelini koji ne pruža zaštitu osnovnih ljudskih prava na zdravlje i život, kao i na neadekvatnost procesa usvajanja istog, Udruženje PROI upućuje svoju reakciju donosiocima odluka na svim nivoima i široj javnosti.

  Neusaglašenost i neprihvatljiva neravnoteža sa nacrtima zakona u FBiH i RS

  Proces koji je pratio donošenje Zakona odlikovao se manjkom koordinacije sa parlamentarnim i izvršnim tijelima u Bosni i Hercegovini, nedostatkom multisektoralnog pristupa te nedovoljnom komunikacijom sa svim relevantim vladinim i nevladinim akterima na polju kontrole duhana i duhanskih proizvoda.

  Kao rezultat usvojeni Zakon je samo kopija zakona kakvi su se u prošlosti donosili i koji ne samo da su zastarjeli, već su iza sebe ostavili hiljade građana koji umiru od posljedica pušenja i pasivnog pušenja, i koji su omogućili da gotovo svaki zatvoreni javni prostor bude ispunjen duhanskim dimom. Uzimajući ovo u obzir, posebno je sramotno i poražavajuće što poslanici Skupštine Brčko distrikta ističu usvajanja ovog zakona kao nečega što se odradilo “ispred svih” ostalih nivoa. Usvajanje ovakvog zakona je nešto čega se svi uključeni akteri i donosioci odluka Distrikta Brčko trebaju duboko postidjeti.

  Neadekvatan proces predlaganja i usvajanja zakona, rezultirao je da on nije ni približno usklađen sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana SZO i njenim Članom 8 (Zaštita od izlaganja duhanskom dimu), čime direktno krši međunarodne pravne obaveze Bosne i Hercegovine i i stvara neravnotežu u odnosu na Nacrte zakona koji se već nalaze u proceduri u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

  Sramotan primjer prevladavanja interesa duhanske industrije

  Odredbe Zakona su neefikasne, nedovoljno objašnjene i nemoguće za implementaciju – upravo onakve kakve odgovaraju duhanskoj industriji, čiji cilj je unazaditi kontrolu duhana i stvoriti pogodne uslove za što veću prodaju i korištenje njihovih, po zdravlje štetnih proizvoda. U obzir nisu uzete ni preporuke za implementaciju Člana 8 Okvirne konvencije o kontroli duhana koje osim što ne govore o rješenjima u smislu odvojenih prostora ili prostorija, bez obzira na izolacije i ventilacije, iste ne prepoznaju kao efektivne u zaštiti od dima. Zbog toga se svi sa pravom moramo zapitati da li poslanici štite interese velikih duhanskih kompanija ili prava i živote građana koji su ih izabrali.

  Budući da ovakav Zakon nije u javno-zdravstvenom interesu već pogoduje isključivo duhanskoj industriji, ne može ga se smatrati korakom naprijed. Kao takav, on je korak nazad i mi iz Udruženja PROI ispred Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, oštro osuđujemo ovakav postupak Skupštine Brčko distrikta, te zahtijevamo novi, progresivniji Zakon koji će biti uskađen sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana kao i svim ostalim međunarodnim pravnim dokumentima, kako bi se stvarno napravio korak naprijed i zaštitilo zdravlje građana.

  Zakon stupa na snagu

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u četvrtak, u nastavku 21. redovne sjednice, u drugom čitanju je usvojila Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskim proizvoda u ovoj lokalnoj zajednici.

  Zakon je usvojen uz četiri amandmana, tri Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] i jednog Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine [HDZ BiH].

  “Ono što je bitno u odnosu na prvo čitanje je da smo iskorigirali ovaj zakon u dijelu koji se odnosi na otvorene objekte – stadione, gdje nije moguće izvršiti primjenu. Vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata površine se omogućava da se opredijele je li njihov objekat za pušače ili nepušače, što će biti vidljivo označeno. Za sve druge javne objekte, posebno objekte gdje se poslužuje ili prodaje hrana je izričita zabrana konzumacije duhana i duhanskih proizvoda. Svi drugi će imati fizički odvojene prostorije za pušače, gdje će morati biti ugrađene posebne ventilacije. Mi razumijemo da će to izazvati dodatna ulaganja za te objekte, ali zdravlje naših građana je na prvom mjestu”, naveo je u izjavi medijima zastupnik HDZ-a BiH Tomislav Stjepanović, dodavši da je rok koji je ostavljen vlasnicima ugostiteljskih objekata da adaptiraju svoje prostore – šest mjeseci.

  ‘Liberalizacija Zakona’

  Zastupnica Srpske demokratske stranke [SDS] Lidija Ljubojević, čiji klub je zvanični predlagač ovog zakona, izjavila je da je “napravljena liberalizacija Zakona” u odnosu na prvo čitanje.

  “Zbog težeg načina pravljenja fizičkih barijera i razdvajanja prostora za pušače i nepušače, uvažili smo primjedbe sa javne rasprave i prihvatili smo taj jedan amandman.”

  Izrazila je nadu da će građani Distrikta koji su konzumenti duhanskih proizvoda vremenom prihvatiti ovaj zakon.

  “Na kraju krajeva, gdjegod da odemo van Distrikta korisnici duhanskih proizvoda su prisiljeni da poštuju zakonsku regulativu tih sredina u kojima se nalaze, onda im to ne predstavlja problem”, zaključila je Ljubojević.

  Najava rigoroznijih rješenja

  Skupština, na prijedlog Kluba zastupnika SDS-a, 25. oktobra je usvojila Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Distriktu u prvom čitanju, te donijela Odluku o održavanju javne rasprave.

  U skladu s Odlukom, 23. novembra je održana javna rasprava o ovom zakonu, u organizaciji skupštinske Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu, u kojoj su učestvovali predstavnici nevladinog sektora, poslovne zajednice i Vlade u ovom gradu.

  Nakon obavljene rasprave, učesnicima je ostavljen rok od pet dana da dostave primjedbe kojima su tražili izmjene određenih rješenja.

  Komisija je 12. decembra razmatrala izvještaje i zapisnike s javne rasprave.

  Ljubojević je tada izjavila da će nakon određenog vremena primjene ovog zakona u Brčko distriktu, uslijediti korekcije koje će osigurati rješenja prisutna u okruženju, a koja su daleko rigoroznija od onih koja će Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima uvesti u Brčko.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty eight = 43