More

  Profesoru Vukadinoviću zabranjeno raditi na fakultetima u Bosni i Hercegovini pet godina

  - Advertisement -

  Općinski sud Tuzla  je u ponovljenom postupku donio osuđujuću prvostepenu  presudu za Srdjana Vukadinovića (67) iz Tuzle i  izrekao mu uvjetnu osudu  kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, a koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

  Presudom je optuženom izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli  i svim drugim visokoškolskim ustanovama u BiH u trajanju od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti presude, navodi tuzlansko tužilaštvo.

  Podsjećamo, Vukadinović je optužen za  produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja počinjeno u periodu od 2012. do 2016. godine kada je obavljao poslove prodekana za nastavu  i redovnog profesora na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

  Za dvije pojedinačne  radnje koje su navedene u optužnici sud je odbio optužbu.

  U optužnici ovog Tužilaštva je navedeno da je Vukadinović u  pomenutom periodu iskoristio službeni položaj i pribavio sebi imovinsku korist u vidu isplate nepripadajućeg dijela plate.

  Kršeći  odredbe Ugovora o radu i relevantne odredbe podzakonskih propisa Univerziteta u Tuzli, svjestan i znajući da nikada nije tražio niti dobio odobrenje Senata za angažman na drugom univerzitetu ili fakultetu, sebi je omogućio izvođenje nastave i bio u stalnom radnom odnosu i  na Univerzitetu u Tuzli i  na Univerzitetu u Crnoj Gori.

  Naime, u vremenu kada je po rasporedu predavanja bio  dužan održavati nastavu i provjeru znanja na Akademiji, u više navrata to nije činio, nego je boravio na teritoriji Crne Gore, te je zaposlenim u Akademiji davao netačne podatke da je redovno ispunjavao svoje obaveze i tako mu je neosnovano obraćunat i isplaćen nepripadajući dio plate za  radne sate koje nije radio na Akademiji.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 3 = one