More

  Profesorica Svetlana Cenić: Evo sad vidimo kako funkcioniše koalicija na državnom nivou…./VIDEO

  - Advertisement -

  Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2024. godinu već uveliko kasni. Iako ga Ministarstvo finansija tek priprema, već je izvjesno da iznos neće biti zadovoljavajući. U fokusu resornog ministarstva milionski deficit u aktuelnom budžetu i poziv korisnicima na racionalan pristup. Pokušaj uštede preko državne kase istovremeno značajno utječe na prohodnost Prijedloga u Vijeću ministara. Ako je ne bude, umjesto budžeta, državnim institucijama slijedi privremeno finansiranje.

  U budžetskom kalendaru, za Ministarstvo finansija vrijeme je za izvršenje obaveze pripremanja budžeta za narednu godinu. Prijedlog je već trebao biti upućen u parlamentarnu proceduru. Rokovi istekli, a budžet je tek u najavi s mjesec dana kašnjenja, ali i vrlo izvjesnim problemima.

  “Moj plan je da do kraja novembra Vijeće ministara razmatra Prijedlog budžeta i tada će nam biti jasno da li postoji šansa da budžet bude usvojen, odnosno, da li ima političke saglasnosti o tome. Ukoliko budžet ne dobije podršku od Vijeća ministara, jasno je da ćemo narednu godinu započeti privremenim finansiranjem”, izjavio je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH (SNSD).

  Planiranje budžeta resorni ministar počinje u minusu. Prihodi za ovu godinu su u deficitu 37 miliona maraka. Amidžić tvrdi da radi na računici koja će osigurati neometano funkcioniranje institucija, ali i uštedu. Stoga, u državnoj kasi naredne godine će biti znatno manji iznos uprkos potrebama institucija. Zahtjevi su iz godine u godinu veći, pa je manji iznos potencijalna kočnica u Vijeću ministara.

  “Očekujem da neće biti potpuna slaganja oko budžeta za sljedeću godinu. Ovo je moj stav.  Politički, a i praktični stav, mislim da budžet treba da raste, ali vidjet ćemo kako će to izgledati”, kazao je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH (NS).

  “Shvatila bih da su napravili inventuru i rekli: Ovo nam treba, ovo ne treba od institucija, agencija i koječega gdje sjede njihovi ljudi. To je licemjerno, štetno i pokazuje vrlo loše namjere. To je signal ljudima sa strane, investitorima, da je ovo jedna neozbiljna država”, ocjenjuje ekspert za ekonomiju Svetlana Cenić.

  Za potencijalno neusvajanje budžeta posljedica je prelazak na privremeno finansiranje. Poznata praksa u Bosni i Hercegovini s dobrim potencijalom da se naredne godine ponovi. Resorni ministar privremeno finansiranje nije isključio. Prvobitno zbog velikih zahtjeva institucija, a nešto kasnije kao rješenje za štednju.

  “Privremeno finansiranje je odluka koja se donosi unutar Ministarstva finansija i trezora i bit će predloženo tako da će biti ušteđeno ne samo tih 37 miliona KM, nego i više”, rekao je Amidžić.

  Bez budžeta nema novih projekata. Privremeno finansiranje znači ograničeno funkcioniranje institucija. Čini se, teška odluka pred Vijećem ministara i ispit za državnu koaliciju.

  “To što su govorili kako koalicija funkcioniše na državnom nivou i da ćemo sad svi vidjeti kako to izgleda, da ćemo u Evropu… sve nam je obećano. Evo sad vidimo da ne može ni budžet da se usvoji, a kamoli Evropa”, dodaje Cenić.

  Više u prilogu FTV-a.

  Otisak.ba

  Od marta do novembra u Bosni i Hercegovini potpuno druge slike i prilike. Ovogodišnji budžet u rekordnom vremenu prošao je sve adrese u proceduri usvajanja da bi na koncu u državnoj kasi  bilo 1,3 milijarde maraka. Od tog iznosa, samo osam mjeseci kasnije, milioni nedostaju. A Prijedlog budžeta za narednu godinu još je daleko. Niti je spreman, niti političko okruženje za takvu akciju djeluje raspoloženo. Sudeći prema posljednjim, neuspješnim sjednicama Vijeća ministara i Parlamenta Bosne i Hercegovine, sve pod ucjenama i željama SNSD-a, budžet je na dugom štapu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  72 + = eighty one