More

  Profesori učenicima: Učite što više da lakše pobjegnete odavde

  Do posla preko veze – ova pojava u našoj zemlji poznata je i maloj djeci a posljedice trpe kako djeca, tako i odrasli. Sakupi toliko i toliko glasova i posao je tvoj. Kupi diplomu, prodaj obraz, hobotnica koju nazivamo korupcijom sve nas košta a na to nas upozoravaju čak i profesori, govori nam grupa srednjoškolaca u Brčkom sa kojima smo razgovarali na temu korupcije.

  Prije nekoliko dana, profesor je u svom predavanju između ostalog rekao:

  • Djeco, znanje je najvažnije i navrjednije što jedan čovjek može da posjeduje. Ono se uvijek isplati, naravno ukoliko živite u normalno uređenom društvu. Savjetujem vam da što više učite, kako biste završili fakultete i otišli odavde.

  Svoj savjet da bježe odavde profesor je obrazložio na sljedeći način.

  • Evo vidite, u našoj školi, obrazuju se lica koja su već dobila posao u nekoj od javnih ustanova. Tek kada sebi obezbijede radno mjesto oni dolaze kod nas da se školuju i za šest mjeseci stiču diplomu za koju se vi i vaši roditelji, zajedno sa vama, zalažete četiri godine.

  Profesor je dalje govorio o urgencijama i preporukama, da se određenim kandidatima „progleda kroz prste“ što i on sam čini, ne želeći da se zamjeri kolegama ili još gore političkim moćnicima.

  • Cijenimo našeg profesora, vlada znanjem iz oblasti koju nam predaje, ali ga nećemo imenovati. Ne zato što ne zaslužuje da mu se ime pominje, već da ga poštedimo mogućih problema – zaključuju srednjoškolci.

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

  Čitano

  Povezani članci