Prof. Keka nas je zauvijek napustio: Brčak za sva vremena!

Jučer, 30.12.2019. godine u dalekom New Yorku na ahiret je preselio još jedan veliki Brčak, svima poznati i dragi Senahid Trebinčević, alias prof. Keka.

Od malih nogu Keka se posvetio sportu i taj hobi je kasnije postao njegova cjeloživotna preokupacija.

Rahmetli Keka je bio pravi multitalenat. Aktivno se bavio plivanjem, veslanjem, odbojkom, džudom i mnogim drugim sportovima i na svim poljima je postizao vrhunske rezultate.

Ipak je najviše uspjehe postigao kao aktivan odbojkaš našeg Jedinstva u kojem je u najslavnijim šezdesetim godinama predstavljao oslonac prvoligaša u 1. odbojkaškoj ligi tadašnje zajedničke zemlje Jugoslavije.

Pored aktivnog igranja Keka nije zapostavljao ni svoje obrazovanje. Redovno je završio studij za profesora fizičkog obrazovanja na prestižnom DIF-u.

Bio je vrlo omiljen među svojim učenicima, od kojih su mnogi postali vrhunski sportisti. Svoje stečeno znanje i iskustvo je prenosio na mlade sportiste kao trener u skoro svim brčanskim klubovima.

Sport je za Keku bio poziv a ne samo zanimanje. Njegov najplodniji rad je prekinut 90-ih godina, kada je skupa sa svojim starijim sinom Eldinom, tada osamnaestogodišnjakom, zarobljen i stavljen u logor u kojem je proveo nekoliko mjeseci.

Nakon puštanja iz logora Keka provodi jedno vrijeme u Austriji a zatim uz pomoć International Rescue Commity odlazi sa suprugom Adisom i sinovima Eldinom i Kenanom u Ameriku.

Stradanja iz prethodnih ratnih i izbjegličkih dana ostavljaju svoj trag i Kekino zdravstveno stanje se pogoršava.

Samo uz veliku pomoć supruge rahmetli Adise i divnih sinova Eldina i Kenana Keka uspijeva da se digne na noge i da se polako uključi u normalan život.

Sinovi Eldin i Kenan su u međuvremenu postali vrlo uspješni studenti na prestižnim američkim univerzitetima.

Obojica biraju studij fizioterapije i završavaju isti sa izvanrednim uspjehom i zvanjima doktor fizioterapije.

Mlađi sin Kenan je autor poznatog bestsellera Bosnia List koji je preveden na nekoliko svjetskih jezika kao i na bosanski pod nazivom Bosanska lista.

Oba sina su, nakon prerane smrti majke Adise, sve svoje slobodno vrijeme posvetili svom dragom ocu Keki.

Nekoliko puta su posjetili i svoj rodni grad Brčko u kojem su, ne samo zbog svog oca, uvijek dobrodošli.

Rahmetli Keka, naš dragi Brčak, odbojkaš, kajakaš, džudista, profesor i nadasve veliki humanista nas je zauvijek napustio.

Mi ćemo našeg dragog Keku uvijek pamtiti kao velikog Brčaka, izvanrednog sportistu, profesora sa ljubavlju, čovjeka iz raje, divnog prijatelja i biti zahvalni upravo za to što je bio onakav kakav je bio.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

Autor: Truly Busch
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty seven − = thirty five