More

  Produžen pritvor u slučaju oduzimanja novca iz firme “FAMM”

  Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor P.B. (42) osumnjičenom da je prije mjesec dana u ovom gradu, zajedno s još dva saizvršioca, iz firme FAMM d.o.o. Brčko oduzeo pedeset hiljada KM.

  Pritvor osumnjičenom za krivično djelo teške krađe produžen je zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo, te uništiti dokaze i ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

  Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv ovog i još dva, za sada nepoznata lica, zbog sumnje da su 29. maja oko 02,10 sati, po prethodnom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, izvršili provaljivanje u objekat firme FAMM u Grbavici kod Brčkog, odakle su oduzeli gotov novac u iznosu od pedeset hiljada KM.

  Sumnja se da su njih trojica upotrebom fizičke snage i podesnog alata izvršili presijecanje zaštitnog katanca na ulaznoj kapiji, a zatim lupanjem izloga u unutrašnjosti objekta ušli u prostoriju mjenjačnice, gdje su pronašli ključeve od sefa i oduzeli zatečeni novac.

  Oni su se potom udaljili u pravcu Lončara vozilom marke Golf, koje je prethodnooduzeto na području Gradačca – navodi se u tužilačkom prijedlogu za produženje pritvora.

  Prije isteka jednomjesečnog pritvora, koji mu je određen odmah nakon hapšenja i tužilačkog ispitivanja, Tužilaštvo Distrikta predložilo je produženje ove mjere prema osumnjičenom ocjenjujući da i dalje postoje razlozi koji opravdavaju njegovo zadržavanje u pritvoru.

  Na ročištu za produženje pritvora Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva, pa je produžio pritvor P.B za još dva mjeseca. Nakon produženja pritvora Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela teške krađe (iz člana 281 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i neodložno procesuiranje počinilaca.

  U postupcima pred pravosuđem u Brčkom trenutno je u pritvoru sedam osumnjičenih, odnosno optuženih lica.                                        

  Osumnjičeni/optuženi* Krivično djelo iz Krivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine U pritvoru od Status postupka
  Suan Halilović, Suvad Djedović i Nihad Hukić Ubistvo iz člana 163 stav 2 tačka 1 i Otmica iz člana 177 stav 2 4.12.2019. zakazano statusno ročište za 1.7.2020.
  Samid Šabanović Ubistvo iz člana 163 stav 2 tačka 1 i Otmica iz člana 177 stav 2 7.12.2019. zakazano statusno ročište za 1.7.2020.
  Dalibor Jovičević Ubistvo iz člana 163 stav 2 tačka 1 i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz člana 365 stav 1 27.2.2020. istraga
  Dušan Ilić Ubistvo iz člana 163 stav 1 17.5.2020. istraga
  P.B. Teška krađa iz člana 281 stav 1 tačka 1 30.5.2020. istraga

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci