More

  Produkcija, ilustracija i imaginacija Enide Mulamujić i Berina Arnautovića

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U seriji tekstova o muzičkoj sceni u Brčkom, donosimo priču o dvoje mladih umjetnika Enidi Mulamujić i Berinu Arnautoviću.

  Spoj vizuelne umjetnosti i muzike u Enidinom svijetu

  Enida (26) je diplomirana grafička dizajnerica, ali uz to svira i snima prepjeve popularnih pjesama (covere). Rođena je u Brčkom gdje je pohađala, pored redovnog školovanja, i Osnovnu muzičku školu koja joj je, kako kaže, pomogla u usavršavanju sluha i kreiranju teorijske baze kojom se danas služi.

  „Što se tiče pjevanja pop pjesama, nije mi mnogo pomoglo, za to su potrebne još neke dodatne vježbe i aktivan rad. Bilo bi dobro uložiti i u vokalnog trenera za ovu vrstu muzike“, dodaje.

  Kaže da joj sklonost ka vizuelnim umjetnostima doprinosi u muzičkom radu, jer već ima plan za videospotove svojih pjesama.

  Foto: Ilustracija za knjigu Zlatne bosanske bajke / Enida Mulamujić (Mladinska knjiga)

  Namjerava objaviti autorsku pjesmu „Zlato“ već krajem godine

  Pored covera, Enida stvara i autorsku muziku i tekstove.

  „Trenutno imam oko 10-tak napisanih pjesama koje čekaju produkciju. Na jednoj mojoj pjesmu „Zlato“ već radi tim ljudi, tako da se nadam da ćete je moći čuti krajem ove godine.“

  Pošto je Enida naklonjena pop muzici, pita li smo je ima li u Brčkom muzičke scene koja njeguje taj žanr.

  „Pojedinaca koji njeguju pop muziku ima, ali nešto što bismo mogli nazvati pop muzičkom scenom, po mom mišljenju, još uvijek ne postoji.“

  Enida je nedavno pristupila i prvom online takmičenju u prepjevima Days Covers.

  „Cilj je da se probudi BH muzička scena i da se omogući mladim muzičarima da pokažu svoj rad, ali i da se konektuju jedni s drugima. Mnogi od takmičara su već stekli nove prijatelje i kolege“, objašnjava.

  Poručila je  da bi voljela početi s lokalnim živim nastupima i da je spremna na saradnju sa što više lokalnih muzičara i pjevača. A svi zainteresirani za Enidin rad mogu je pratiti na kanalu:

  Žanrovska raznovrsnost Berina Arnautovića

  Berin Arnautović 2001. je godište i već samouvjereno pliva u producentskim vodama. Ističe da nije ograničen žanrovima jer se snalazi u velikom broju njih te iste producira i komponuje.

  „Ali neki od njih su Drum & Bass, Trap, Hip Hop, House, orkestralna muzika i druge vrste žanrova iz elektronske muzike“, dodaje.

  Ističe da je s autorskom pjesmom dosegao više od milion streamova širom svijeta na muzičkim platformama, te da je „izbacivao“ pjesme nekim velikim „labelima“ na sceni elektronske muzike, kao što su Magic Music, Tribal Trap i drugi.

  Značajno je napomenuti da je Berin radio muziku i za sarajevskog repera Stoposto za pjesmu Lavež.

  „Pored svega ovoga bavim se komponovanjem muzike i specijalnih efekata za videoigrice i filmove, gdje sam surađivao sa kompanijama iz Japana, Južne Koreje i SAD-a. Nisam puno fokusiran za nastupe mada bi volio da se više uključim i u to ali i do sad sam nastupao na našem BiH Color Festivalu i manjim eventima“, dodaje Berin.

  Mladi muzičari se moraju posvetiti svom zanatu, poručuje Berin

  Smatra da je za mlade muzičare potrebno da se odluče da li će se muzikom baviti iz hobija ili od toga napraviti stalni posao i zadovoljstvo.

  „Tek kad se posvete u građenju svog zanata, tek će tad vidjeti određene uspjehe i dolazit će do vise prilika i upoznavati se sa istomišljenicima koji će im pomoći i pokazati nove stvari koje do sad nisu znali. Isto tako, da znaju svoju vrijednost i vrijednost svog zalaganja i truda kada dođe potraga za klijentima ili obrnuto“, savjetuje.

  „Muziku je danas teško definisati“, naglašava Berin, dodajući da svakih par mjeseci izlaze novi žanrovi i nove prilike da se postignu razni rezultati i da je zato potrebno biti spreman prihvatiti ove promjene i prilagoditi se tome kako bi opstali u muzičkoj sceni.

  Poručuje da je izbacivanje albuma ili fizikalnih vrsta formata muzike zastarjelo odavno i da se ne treba puno fokusirati na to.

  „Više vremena treba posvetiti digitalnom izbacivanju pjesama kao singlova i distribuciji istih na svjetsko tržište“, zaključuje mladi producent.

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img