More

  Procijep u Parlamentu BiH: NiP za ustavne formulacije, stranke iz RS-a protiv institucija Bosne i Hercegovine

  - Advertisement -

  Ustavni sud BiH krajem januara je ukinuo sintagmu “zajedničke institucije” iz Zakona o zastavi BiH. Predstavnički dom BiH ponovno je razmatrao taj zakon zbog nastojanja predlagača da se u njega inkorporira ustavna odrednica “institucije BiH”.

  Ustavni sud je odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, a u vezi sa Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni član u dijelu koji glasi: “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga.

  U ovoj odluci Ustavni sud je između naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo “institucija Bosne i Hercegovine”.

  Stavljanjem takve odrednice u zakon postupilo se suprotno načelu vladavine prava zato što je osporenom odredbom zakona izmijenjena suština jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine.

  Zakon o zastavi koji je prije no što je to ukinuo Ustavni sud BiH, sadržavao odrednicu “zajedničke institucije” ponovno je razmatran na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH održanoj prije nekoliko dana.

  Tada su zastupnici SNSD-a, US-a, PDP-a i SDS-a glasali protiv Zvizdićevog prijedloga.

  Budući da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, a odluka u ovom slučaju je bila ukidanje člana zakona koji govori o imaginarnim “zajedničkim institucijama”, ona se u sličnim slučajevima smatra provedenom samom objavom odluke u Službenom listu BiH budući da je tako odredba i ukinuta.

  Zvizdića smo pitali zašto se zakon uopšte ponovno našao na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma BiH te zašto on nije zakon kao predlagač nakon odluke suda povukao iz procedure.

  “Kao što je već poznato, Ustavni sud je proglasio neustavnom sintagmu ‘zajedničke institucije’ i izbrisao ih iz Zakona o zastavi. Moj prijedlog ima za cilj da u zakon, poslije brisanja neustavne sintagme, unesemo ustavnu formulaciju: institucije BiH”, kazao je Zvizdić za Klix.ba.

  Ono što je glasanje u Parlamentu BiH pokazalo nikoga ne čudi, a to je da su i pozicija i opozicija iz RS-a protiv institucija BiH, pa ako ništa, smatraju da će konstantnim insistitranjem na “zajedničkim institucijama” legitimitirati barem verbalno, njihovu želju da tvrdnja da je BiH “sastavljena” od nekih administrativno-političkih jedinica koje su neki oblik svoje “državnosti” na neki način prenijele na nivo BiH, rezultirati prihvatanjem takve tvrdnje.

  Bez obzira na uspjeh ili neuspjeh Zvizdićeve inicijative, stvar je već završena. Ustavni sud je sintagmu “zajedničke institucije” izbrisao i ona više ne postoji.

  Sada ostaje obaveza parlamentaraca na državnom nivou da temeljito čitaju predložena zakonodavna rješenja, kako se u budućnosti mnogo opasnije stvari od ukinute sintagme ne bi “provukle” i postale dio zakona ili kako ne bismo bili suočeni sa nepopravljivim greškama po državne interese.

  Klix.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty one ÷ = 17