Proces vakcinacije u Brčko distriktu BiH (VIDEO)

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta dao je saglasnost na Preporuke za davanje treće doze vakcine protiv COVID-19. Ovo se odnosi na osobe starije od 65 godina, zdravstvene radnike koji rade kao prvi kontakt sa pacijentima, kao i osobama kod kojih je od druge doze vakcine iz primarnog procesa prošlo najmanje šest mjeseci.

Primanje treće, buster doze vakcine za Božidara Jovića iz Brčkog od iznimne je važnosti, jer je hronični bolesnik.

„Sa 33 godine dijabetesa nisam u istoj poziciji kao neko ko ima 40 godina, a nije hronični bolesnik. Mislim da bi hronični bolesnici, a pogotovo dijabetičari, ili pak oboljeli od karcinoma i ostalih bolesti koje su izuzetno teške, trebali ipak biti prioritet pri vakcinaciji trećom dozom“, navodi Jović.

Primanje treće doze struka preporučuje osobama kod kojih je prošlo šest mjeseci od primarnog procesa vakcinacije, jer je primijećeno da dolazi do pada imuniteta nakon uzimanja prve dvije doze.

„Ona u suštini znači jačanje imuniteta samog pacijenta… Tom buster dozom mi u suštini pojačavamo djelovanje primarnog procesa vakcinacije“, rekla je dr. Maksida Jašarević, koordinator za vakcinaciju u Kriznom štabu Brčko distrikta.

Određeno je da prioritet za primanje treće doze vakcine imaju zdravstveni radnici, osobe sa imunodeficijencijom starije od 12 godina, osobe starije od 65 godina, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i dijagnoze samih pacijenata, te sve druge osobe koje žele primiti treću dozu pod uslovom da je prošlo šest mjeseci od revakcinacije. Međutim, šta poručiti onima koji, u moru negativnih stavova o vakcinaciji, pa i od pojedinih predstavnika struke, i dalje ne žele da se vakcinišu?

„Samo na taj način možemo steći neki kolektivni imunitet i izaći iz ovog začaranog kruga pandemije… Dovoljno je nauka daleko otišla da je potvrdila važnost i značaj vakcinacije“, kaže Jašarević.

U Distriktu je omogućena revakcinacija i za građane koji su prvu dozu vakcine protiv COVID-19 dobili u inostranstvu, uz priložen dokaz o tome. U narednom periodu će se prikupljati podaci o osobama koje su vakcinisane van ove lokalne zajednice.

„Imamo nekih 27% vakcinisanih građana od ukupnog cilja, tako da mislim da ukoliko nastavimo ovim intenzitetom, u narednom periodu moći ćemo ubrzo, vjerujem, konstatovati… da je vakcinacija na području naše lokalne zajednice uspješno realizovana“, rekao je Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo Brčko distrikta.

Epidemiološka situacija u Brčko distriktu stagnira, ali struka naglašava da je primarna vakcinacija, prvom i drugom dozom, prioritet za sticanje kolektivnog imuniteta građana, te apeluje na stanovništvo da se vakciniše, kako ne bi došlo do pogoršanja trenutnog stanja.

Novinar: Adis Mujdanović
Snimatelj i montažer: Samir Tukulj
--