More

  Problem  neplodnosti – nove dijagnostičke i terapeutske metode/FOTO

  - Advertisement -

  Muška neplodnost je postala jedan od globalnih, ali još nedovoljno istraženih problema sa kojim se suočava moderno doba. Uzroci muške neplodnosti mogu biti različiti uključujući poremećaje u funkciji hipotalamusa i hipofize, funkciji gonadnih žlijezda ili poremećaj u produkciji i transportu sjemenih stanica. Dodatni faktori koji se negativno mogu odraziti na mušku plodnost su starosna dob, pretilost, eksterni faktori okoline, lijekovi i druge bolesti (upale, varikokela, kriptorhizm, operacije, tumori, i sl.). Ukoliko do spontane trudnoće ne dolazi u periodu od godinu dana, savjetuje se urološka i androloška obrada koja podrazumijeva pregled muških spolnih organa (sjemenika i pasjemenika) kao i hormona hipofize (FSH i LH) i testosterona. Ukoliko imamo značajno smanjen ukupan broj i koncentraciju spermatozoida, smanjen broj progresivno pokretnih spermatozoida, ili veliki broj spermatozoida patološke morfologije i redukovane vitalnost, sve su to elementi koji mogu dovesti do neplodnosti i otežati put prema ostvarenju kao roditelj. Treba napomenuti da spermiogram predstavlja samo inicijalni podatak o plodnosti muškarca te da taj jedan nalaz ne predstavlja uvijek sigurnu dijagnozu, iz kojeg razloga su neophodne dodatne i senzitivnije pretrage.

  Takođe veoma bitan je genetski faktor koji se manifestuje u vidu određenih hromozomskih aberacija (numeričkih ili strukturnih) i koji ne smije biti zanemaren, naročito u slučaju pozitivne porodične anamneze. Mikrodelecije na Y hromozomu kao i DNK fragmentacija u spermatozoidima su jedan od vodećih i veoma čestih uzroka muške neplodnosti, koje nažalost nisu sastavni dio rutinske androloške obrade. PZU VAŠA POLIKLINIKA-DR. IBRIŠIMOVIĆ u sklopu svojih usluga, nudi svojim pacijentima detaljnu obradu oba partnera kao i senzitivne testove koji mogu dati odgovore uzroku muške neplodnosti čak i kod slučaja normalnog rezultata spermiograma.

  HALOSPERM TEST- POUZDAN TEST KVALITETA DNK SPERMATOZOIDA MUŠKARCA I ZNAČAJNA POMOĆ KOD RJEŠAVANJA PROBLEMA MUŠKE NEPLODNOSTI

  Uzrok neplodnosti kod mnogih muškaraca, čak i onih sa dijagnozom normalnog spermiograma (Normozoospermia), je prisustvo velikog procenta spermatozoida sa fragmentiranom DNK. Spermatozoid sa abnormalnom DNK je čak u stanju oploditi jajnu stanicu, ali će se takva trudnoća uglavnom završiti spontanim pobačajem ili uzrokovati neželjene genetske mutacije kod fetusa. Svaki muškarac nakon tridesete godine starosti bi rutinski trebao uraditi provjeru stabilnosti i strukture DNK spermatozoida, od koje zavisi stepen njegove plodnosti, kao i svaki muškarac mlađe starosne dobi, ali sa problemom nemogućnosti spontanog začeća ženskog partnera u period od 6 do 12 mjeseci. Osim što u našoj ustanovi možete uraditi Halosperm test, kao i druge dijagnostičke testove za problem muške plodnosti, također nudimo uslugu stručnog savjetovanja o metodama liječenja, ali i prevencije steriliteta kod oba partnera.

  Prikaz nalaza pozitivnog Halosperm testa sa spermatozoidima koji sadrže fragmentiranu DNK (označeno crvenim zvjezdicama)

  NITROBLUE-TETRAZOLIUM TEST (NBT TEST)

  Iako je poznato da je kisik neophodan za život, takođe postoji njegovo negativno dejstvo na ljudski organizam uslijed oksidativnih reakcija kao produkta metabolizma, a koje mogu oštetiti ćelije, izazvati njihovo starenje i propadanje. Problem nastaje kroz aktiviranje slobodnih radikala, izrazito reaktivnih molekula koje pored fiziološke uloge u organizmu mogu imati i patološku. Slobodni radikali imaju negativan utjecaj na funkcionalni integritet i vitalnost spermatozoida, povezani su sa DNK fragmentacijom u spermatozoidima i vode ka disbalansu u nivoima informacione RNK-a kod spermatozoida. Sve se to negativno odražava na spermatogenezu i reproduktivnu sposobnost muškarca.          

  Tamno obojene glave spermatozoida kao znak prisustva slobodnih radikala

  Povećana koncentracija slobodnih radikala u spermatozoidima, koja može biti uzrok muške neplodnosti, se takođe dovodi u vezu sa ponovljenim spontanim pobačajima, fetalnima malformacijama kao i kancerogenim oboljenjima djece rođenih kao rezultat oplodnje jajne stanice sa spermatozoidom sa oštećenom DNK koju mogu uzrokovati slobodni radikali.

  TERAPIJA AKTIVIRANJE MATIČNIH ĆELIJA KOD PROBLEMA NEPLODNOSTI

  Ova terapija kao metoda rejuvenacije ima široku primjenu i kod liječenja muškog i ženskog steriliteta. Naime, trombocitima obogaćena plazma sa faktorima rasta pozitivno djeluje na signalne puteve koji su neophodni za ispravan tok procesa spermatogeneze i oogeneze. Ova terapija omogućava regeneraciju reproduktivnih organa i pokreće procese proizvodnje spermatozoida kod muškaraca ili jajnih ćelija kod žena. Prvi pozitivni rezultati ove terapije su vidljivi samo mjesec dana nakon jednog do tri tretmana. Pozitivan efekat terapije se ogleda u sljedećem:

  • Poboljšava nalaz spermiograma (broj spermatozoida, njihovu pokretljivost, progresivnost i morfologiju);
  • Redukuje procenat spermatozoida sa fragmentiranom DNK-a kao i nivo oksidativnog stresa (nivo slobodnih radikala);
  • Poboljšava prokrvljenost endometrija i implantaciju embriona nakon embriotransfera;
  • Povećava šanse za spontanu trudnoću;
  • P-shot (aplikacija u penis: liječenje erektilne disfunkcije, povećava veličinu penisa, obnavlja seksualnu funkcije i libido);
  • O-shot (aplikacija u klitoris i vaginu: koriguje urinarnu inkontinenciju, eliminiše simptome vaginalne atrofije, obnavlja seksulanu funkciju i libido)

  GENETSKO SAVJETOVANJE

  Kada se par suoči sa pozitivnom porodičnom historijom ili genetskim anomalijama fetusa bez spoznaje o eventualno nasljednom genetskom faktoru, od izuzetne je važnosti u takvoj situaciji dobiti brzu, stručnu i iscrpnu informaciju kakve posljedice mogu ustanovljena određena genska odstupanja od normalnog imati po buduće potomstvo. Pozitivna porodična anamneza za određene sindrome i druge genetske anomalije, ne mora automatski značiti odustajanje od želje za potomstvom, jer zahvaljujući razvoju tehnologije u oblasti reproduktivne medicine, danas je moguće još u stadiju embriona, razriješiti određene genetske dileme i prije samog transfera embriona. PZU VAŠA POLIKLINIKA-DR. IBRIŠIMOVIĆ, svim svojim pacijentima omogućava i ovakav vid podrške i savjetovanja, uz stručnu pomoć članova svoga tima.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × two = 18