More

  Privatni Medicinski fakultet ‘Kallos’ u Tuzli počeo upis studenata

  U narednoj akademskoj godini studenti imaju mogućnost da na tom univerzitetu studiraju medicinu.

  - Advertisement -

  Privatni Medicinski fakultet “Kallos” u Tuzli počeo je upisivati studente za narednu akademsku godinu, potvrdio je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

  – Upis se odvija u skladu sa odlukom upravnog odbora Evropskog univerziteta “Kallos” i Vlade TK. U narednoj akademskoj godini studenti imaju mogućnost da na tom univerzitetu studiraju medicinu – rekao je ministar Muratović.

  On je pojasnio da je nakon usvajanja elaborata o osnivanju Medicinskog fakulteta “Kallos” uslijedilo formiranje komisije eksperata koja je provjerila stanje na Univerzitetu “Kallos” i utvrdila da oni mogu izvoditi nastavu na svom Medicinskom fakultetu.

  – Na osnovu nalaza komisije Ministarstvo obrazovanja je dalo saglasnost za početak rada – rekao je Muratović.

  Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici razmatrala je Izvještaj o radu i poslovanju Univerziteta u Tuzli, ali ga nije usvojila.

  – Razloga je više, a između ostalog, tu su i nevidentirane obaveze po osnovu ugovora s profesorima koji su obavili nastavu, a za to nisu plaćeni. Također, blokirana je obnova zgrade u Kampusu Univerziteta, što je zajednički projekat u koji je Vlada TK planirala uložiti 500.000 maraka, a Turska razvojna agencija (TIKA) 800.000 maraka – rekao je Zlatan Muratović.

  Ministar je naglasio da je Senat Univerziteta uvažio prijedloge Vlade TK kada je u pitanju upisna politika za narednu akademsku godinu u kojoj će biti favorizirani tehnički fakulteti.

  – U prvi ciklus studija planiran je upis 2.380 studenata, u drugi ciklus planiran je upis od 546 do maksimalno 1.295, dok je na doktorskom studiju planirano od 75 do maksimalno 159 studenata – rekao je Muratović.

  On je dodao i da je Senat Univerziteta u Tuzli donio odluku o raspisivanju konkursa za rektora, a krajnji rok za okončanje cijele procedure je 17. septembar.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = one