More

  Pritvor višestrukim povratnicima: Osumnjičeni za seriju od dvadeset teških krađa

  spot_imgspot_img

  [SAOPŠTENJE] Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor M.K. (21)* i njegovom bratu S.K. (23)* uhapšenim prošle sedmice zbog serije teških krađa u tom gradu. Višestrukim povratnicima u vršenju imovinskih krivičnih djela, pritvor je određen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

  U okviru istrage koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH prošle sedmice uhapsila je M.K. i S.K. iz Brčkog zbog sumnje da su zadnjih nekoliko mjeseci u tom gradu, nakon provaljivanja u zatvorene objekte, oduzimali imovinu privrednih subjekata i građana. Oni su, zajedno s  D.N. (24)*, osumnjičeni da su od jula do početka novembra, pojedinačno ili saizvršilaštvu, čak dvadeset puta provalili u trgovinske i zanatske objekte, sportske kladionice te u porodične kuće i automobile, odakle su zatim oduzimali pronađeni novac i druge vrijednosti. Sumnja se da su njih dvojica zajedno odgovorni za četiri slučaja, a da je u devet navrata S.K. nastupao sam, dok je M.K. počinio sedam teških krađa, sam ili u saizvršilaštvu s D.N.

  Pošto su otkriveni i dovedeni u direktnu vezu s krivičnim djelima, Policija Brčko distrikta prošle sedmice lišila je slobode M.K. i S.K, te ih je nakon kriminalističke obrade predala Tužilaštvu Distrikta. Njih je dvojicu potom u tužilačkim prostorijama ispitao postupajući tužilac nastavivši njihovo krivično procesuiranje. Da bi osiguralo njihovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Tužilaštvo je odmah podnijelo prijedlog sudu da im obojici odredi pritvor. Odlučivši po prijedlogu u zakonskom roku od 24 sata, Osnovni sud Distrikta odredio im je pritvor u trajanju od jednog mjeseca.

   Neovisno od odluke po žalbi, koju pritvoreni mogu izjaviti Apelacionom sudu u tom gradu, Tužilaštvo i Policija nastavljaju istragu protiv trojice osumnjičenih za krivično djelo teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.    

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine   8.11.2021. godine

  Čitano

  Povezani članci