Pritvor migrantu iz Maroka: Osumnjičen za produženo krivično djelo krađe

Sudovi i Tužilaštvo u Brčkom (Foto: Arhiva)
Autor teksta: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
Autor fotografije: Otisak.ba / Arhiva

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor migrantu iz Maroka Y.D. (26), uhapšenom prije tri dana u ovom gradu zbog produženog krivičnog djela krađe. Jednomjesečni pritvor određen mu je usljed okolnosti koje ukazuju na opasnost od njegovog bjekstva.

Pod nadzorom ovog tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH krajem prošle sedmice uhapsila je Y.D., državljanina Kraljevine Maroko, koji više od dvije i po godine ima prijavljeno boravište u migracionom centru u Hadžićima. Sumnja se je on 19. novembra u Ulici Miroslava Krleže, u centru Brčkog, iz dva nezaključana automobila oduzeo zatečeni novac, najprije 400,00 KM iz vozila marke Audi, a potom i manji iznos iz automobila Seat Ibiza.

Pošto ga je istog dana Policija lišila slobode, Y.D. je sutradan uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva Distrikta, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog. Zbog sumnje da je počinio produženo krivično djelo krađe (iz člana 280 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), te usljed opasnosti od bjektsva, Tužilaštvo je u zakonskom roku predložilo da se osumnjičenom izrekne mjera pritvora. Ocijenivši tužilački prijedlog u cijelosti osnovanim, Osnovni sud Distrikta odredio je pritvor za Y.D. u trajanju od jednog mjeseca, računajući od dana hapšenja. Na rješenje o određivanju pritvora osumnjičeni može izjaviti žalbu Apelacionom sudu Distrikta.

--