More

  Prijetnje zaustavile osnivanje javne apoteke u Brčkom?!

  Na posljednjem skupštinskom zasjedanju (26. redovna sjednica) tačka vezana za finansijski plan JZU-a i u njemu izbrisana stavka “inicijalna sredstva za osnivanje javne apoteke” i novčana sredstva u iznosu od 100.000 maraka. Prevedeno - nema javne apoteke u Brčkom!

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Džemal Vantić

  Već je prošlo nekoliko dana od održavanja 26. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta na kojoj je, između ostalog, obznanjeno da je predsjednik Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove (JZU) u Brčkom dr Slavko Nikić primao prijetnje po pitanju formiranja javne apoteke u ovome gradu na Savi.

  Ovo je javno, u skupštinski mikrofon, izrekla zastupnica Srpske demokratske stranke dr Lidija Ljubojević, citirajući izjavu dr Nikića sa sjednice skupštinske Komisije za zdravstvo.

  Sve ovo je prošlo neprimijećeno, što pokazuje u kakvom se (jadnom) stanju nalazi brčansko društvo.

  Zvuči nevjerovatno da se po ovome pitanju još uvijek nisu oglasili Policija i Tužilaštvo u Brčkom.

  Javnost još uvijek ne zna da li je pokrenuta istraga protiv NN počinioca koji je prijetio predsjedniku Upravnog odbora JZU-a dr Slavku Nikiću.

  Nema javne apoteke

  No, vratit ću se na osnivanje javne apoteke i pokušat ću se držati činjenica koje su dostupne javnosti.

  Zaključak Skupštine od 25. maja 2016. godine nalaže da:

  • JZU pokrene aktivnosti za osnivanje apotekarske djelatnosti, odnosno javne apoteke,
  • da se uputi zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da usvoji pravilnik kojim se regulira maksimalna visina marže na lijekove odnosno način određivanja cijena lijekova.

  U poslovnom i finansijskom planu JZU-a za 2017. godinu Skupština je izdvojila inicijalna sredstva od 100.000 konvertibilnih maraka za osnivanje javne apoteke.

  Na posljednjem skupštinskom zasjedanju (26. redovna sjednica) tačka vezana za finansijski plan JZU-a i u njemu izbrisana stavka “inicijalna sredstva za osnivanje javne apoteke” i novčana sredstva u iznosu od 100.000 maraka. Prevedeno – nema javne apoteke u Brčkom!

  Kome je u cilju da se ne osnuje?

  Evo i nekih od razloga zbog čega bi trebalo osnovati javnu apoteku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine:

  • Obezbjeđenje sprovođenja ugovora između Fonda zdravstvenog osiguranja i dobavljača lijekova,
  • neutralisanje monopola privatnih apoteka, odnosno da se izbjegnu ucjene dobavljača lijekova po dva osnova, i to po pitanju cijena lijekova i po pitanju isporuke istih.

  Iz svega se može zaključiti da Zaključak Skupštine od 25. maja 2016. godine nije sproveden, odnosno jasno je opstruiran, osim u dijelu koji se odnosi na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine koje je usvojilo gore spomenuti pravilnik.

  Na kraju, pitanje svih pitanja jeste kome je u cilju da se u Brčkom ne osnuje javna apoteka?

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska. 

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  92 − eighty seven =