More

  Prije 23 godine uspostavljen je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine

  - Advertisement -

  Brčko distrikt je administrativna jedinica Bosne i Hercegovine. Distrikt se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine i pod međunarodnom je upravom. Sjedište distrikta je grad Brčko.

  Brčko distrikt Bosne i Hercegovine službeno je osnovan 8. marta 2000, godinu nakon međunarodne arbitracije za Brčko i formiran na cijeloj teritoriji bivše općine Brčko. Tokom rata u Bosni i Hercegovini oko 48% teritorije općine, kao i sam grad Brčko, bilo je pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a ostatak pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine i HVO-a.

  Zbog svog geografskog položaja, distrikt ima velike ekonomske uslove u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji te trgovini, pogotovu što posjeduje najveću tržnicu u ovom dijelu Evrope – “Arizonu”.

  Mnoge velike državne fabrike su prošle fazu privatizacije, a paralelno s tim povećava se, već sada veliki, broj privatnih poduzeća. Upravo zbog svoga položaja, distrikt Brčko, pored tradicionalnog lovnog, ima dobre mogućnosti za razvijanje kongresnog i seoskog turizma.

  U distriktu Brčko, od njegovog osnivanja do danas, usvojeno je više stotina vlastitih zakona, koji pomažu građanima da lakše izgrade sredinu koja će biti ponos cijeloj državi, stvaraju pogodnosti za ulazak zdravih inostranih investicija i ideja, a ti zakoni postaju i modeli za entitete u Bosni i Hercegovini.

  Wikipedia//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  3 × = twenty seven