More

  Priče Fadile i Asime koje imaju još 16 braće i sestara

  - Advertisement -

  Godinama u nazad, Bosna i Hercegovina bori se sa niskim natalitetom i “bijelom kugom”. Mladi roditelji teško se odlučuju imati djecu, pritisnuti teškom ekonomskom situacijom.

  Na našim prostorima, to nije bilo tako oduvijek. Razgovarali smo sa Fadilom i Asimom, koje imaju još šesnaest braće i sestara.

  Njihova majka rodila je osamnaestero djece. Porađala se petnaest puta, a dva puta rodila je blizance. Prvo dijete rodila je 1952. godine, a posljednje osamnaest godina kasnije. Danas je živo njih šest: tri brata i tri sestre.

  Fadila i Asima sa radošću se sjećaju dana djetinjstva i svoje mnogobrojne porodice.

  “Jedna vreća brašna nije mogla da bude ni sedam dana. Vazda smo imali po tri krave, pa se sijalo, radilo se. Babo je svirao šargiju a polubrat je svirao violinu. Pa su oni išli na te teferiče, pa svirali po onim šatorima. Znali su donijeti po torbu para. Nas je bilo toliko ali se patili nismo. Sjećam se, babo dođe, pa bi čitavu sobu razgrnuo onim parama, da bi razabrao da ih složi”, kazala je Fadila Kulenović.

  Asima kaže kako je njena majka u jednoj godini znala roditi čak dvoje djece. Ne sjeća se svih braće i sestara pa čak ni njihovih imena. Ipak, pamti lijep život, ispunjen radošću i zadovoljstvom.

  “Kad bi mama napravila pitu recimo, pod sačem, pa mi sjednemo za siniju. Nije bilo stola velikog, a nas je mnogo. Pa kad se svađamo dok jedemo pitu. Nije se u tanjire vadilo. To mi je ono. Baš kad smo svi bili skupa i jeli. Pa smo imali imanje, igrali se tu po imanju.”

  Danas se sve rjeđe okupljaju. Najčešće se čuju telefonom. Prisjećaju se porodičnih vrijednosti koje su njegovali, te vaspitanja koje su naslijedili od roditelja.

  “Mi možemo vazdan sjediti, heklati, vesti, učiti, ali kad ugledamo njega kroz prozor da dolazi, skačemo na noge i trči tamo. Uzmi kanticu, kupi kamenčiće, samo da on vidi da nešto radimo. To nas je stvarno učio, da radimo, da postanemo radnici. Da ne krademo”, izjavila je Fadila.

  Sa osmijehom na licu, i kao da su ostale one iste djevojčice od prije nekoliko decenija, Fadila i Asima nastoje sačuvati sve priče ii vrijednosti svoje mnogobrojne porodice.

  Videoprilog pogledajte ovdje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty four ÷ forty four =