More

  Prezentacija namjenske industrije Hrvatske: Saradnja koja BiH može pripremiti na putu ulaska u NATO

  Prezentaciji je prisustvovala ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i njeni zamjenici, ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH, kao i drugi dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH, te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, FMUP-a, kantonalnih ministarstva unutarnjih poslova i predstavnici firmi namjenske industrije iz Hrvatske.

  Prezentacija proizvoda namjenske industrije Hrvatske, proizvođača HS “Produkt” iz Karlovca, u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i ambasade Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, upriličena je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

  Prezentaciji je prisustvovala ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i njeni zamjenici, ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH, kao i drugi dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH, te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, FMUP-a, kantonalnih ministarstva unutarnjih poslova i predstavnici firmi namjenske industrije iz Hrvatske.

  Pendeš je izjavila da je današnja prezentacija dogovorena prilikom bilateralne posjete Ministarstvu odbrane Hrvatske i Karlovcu. Izrazila je uvjerenje da će današnja prezentacija, koja je sigurno korisna, ne samo za OSBiH nego i za policijske i ostale sigurnosne strukture u BiH, koji trebaju pješadijsko naoružanje, biti od velike koristi, prvenstveno uzimajući u obzir da je ovo na neki način ispitivanje tržišta.

  “Uvjerena sam da će to doprinijeti i kvalitetu, sutra kada bude neko u poziciji, prilikom donošenja odluka, da će donijeti kvalitetne odluke bazirane na kvaliteti dostupnosti i mobilnosti”, dodala je Pendeš.

  Hrvatski ambasador Del Vechio prezentaciju vidi “kao ukupni dio naše vojne, gospodarske i druge saradnje”.

  “Mislim da i hrvatsko tržište, pa i tržište BiH, nije prioritet da mi sada jedni drugima nešto prodamo jer smo premali. Ja to, prije svega, vidim kao ukupnu saradnju i moguće otvaranje trećih tržišta. Mislim da je to ključno. Posebno je to interesantno za BiH jer Hrvatska već jeste članica NATO-a i već ima certifikate i čiji proizvodi već sada mogu konkurirati među drugim članicama NATO-a”, pojasnio je Del Vechio.

  Saradnja s Hrvatskom, istakao je, može omogućiti BiH da se pripremi na tom putu budućeg ulaska u NATO savez.

  O saradnji dvije zemlje govorio je i Željko Pavlin, direktor firme HS “Produkt”.

  “HS Produkt je već dugi niz godina prisutan na tržištu BiH gdje smo sigurno, ja bih rekao, jedan od glavnih igrača, prvenstveno zahvaljujući našem partneru sa kojim dugo sarađujemo, a to je firma ‘Shot’ iz Zenice”, rekao je Pavlin.

  Podsjetio je da je “HS Produkt” u ovom trenutku uspio doći do vrlo visokih tehnologija za koje, u ovom trenutku nema dozvola za izvoz izvan EU.

  “Na taj način smo nekakav most tog znanja koji može biti između pojedinih firmi u BiH i Hrvatskoj. Dugo smo prisutni u BiH”, izjavio je Pavlin.

  Istakao je da su njihovi pištolji prisutni u brojnim kantonima u FBiH, od Livna, preko Mostara do Travnika, kao i Brčko distrikta, te sudskoj i federalnoj policiji.

  “Ono što je najnovije, pogotovo sa razvojem naše puške VHS-2, koja sigurno jeste novi proizvod, jeste da smo sa puškom uspjeli ući u specijalnu policiju Zeničko-dobojskog kantona”, dodao je Pavlin.

  Vedran Ključanin, direktor zeničke firme “Shot”, izrazio je nadu da će saradnja firmi biti nastavljena i dalje.

  “Njihovom ponudom i proizvodnjom smo dopunili naš asortiman stvari koje prodajemo i distribuiramo za institucije BiH”, dodao je Ključanin.

  [Foto: AA]

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty − forty one =