More

  Pretučenom palestinskom dječaku će se suditi

  Korisnici društvenih mreža, uz žestoke osude, dijele fotografiju privođenja pretučenog 16-godišnjeg Fawzija al-Junaidija.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Šesnaestogodišnji Palestinac, prikazan na fotografiji koju javnost osuđuje kao simbol činjenice da izraelska vojska koristi pretjeranu silu, optužen je za bacanje kamenica na grupu naoružanih izraelskih vojnika.

  Mnogi korisnici društvenih mreža uz osude su podijelili fotografiju Fawzija al-Junaidija, čije su oči povezane i koga je okružilo više od 20 izraelskih vojnika.

  Na fotografiji se vidi dezorijentirani Al-Junaidi, u sivoj majici i pocijepanim hlačama, a okružuju ga brojni naoružani vojnici u oklopima.

  Mladić, koji negira da je bacao kamenje, uhapšen je u četvrtak tokom protesta širom Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze zbog američke odluke od 6. decembra da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

  Tokom šest dana, najmanje još 16 Palestinaca je uhapšeno zbog demonstriranja. Najmanje četvero njih je ubijeno u nasilju nakon američke odluke, a više od 700 ih je povrijeđeno.

  ‘Tukli su ga puškom’

  Al-Junaidi također negira optužbe da je „učestvovao u protestima“, dok svjedoci tvrde kako su ga vidjeli da baca kamenje.

  „Kazao je kako je bio prestrašen i da je bježao kada su bačeni kanisteri sa suzavcem. Fawzija su tukli puškom i pokazao je modrice na cijelom vratu, prsima i leđima“, kaže za Al Jazeeru njegova advokatica Farah Bayadsi.

  Ona navodi za Al Jazeeru kako će ovom dječaku biti pročitane zvanične optužbe na izraelskom vojnom sudu u srijedu, nakon prvog saslušanja u ponedjeljak.

  „Policija je tražila odgodu ročišta akon Fawzijevog hapšenja tokom početnog saslušanja. Tužioci traže sedmodnevno produženje pritvora kako bi mogli pripremiti spisak optužbi, ali to smo odbili. Lista zvaničnih optužbi bit će objavljena u srijedu na drugom saslušanju“, istakla je Bayadsi, koja radi u organizaciji Međunarodna odbrana za djecu – Palestina (DCIP).

  Kako navodi Bayadsi, sudija je bio iznenađen pretjeranom silom koja je bila primijenjena na Al-Junaidiju, a to je bilo najočitije zbog načina na koji je mladić transportovan u zatvor.

  „Došao je u velikim papučama iz zatvora. Izgubio je cipele i govorio je kako je zlostavljan tokom prebacivanja u zatvor. Tužioci nisu čak ni naveli da li će vojnici biti ispitani zbog korištenja pretjerane sile. Cijeli slučaj obilježava nemar“, navodi ona.

  Iako je to malo vjerovatno, Bayadsi je navela kako će odbrana pokušati osigurati oslobađanje Al-Junaidija dok se slučaj nastavlja.

  „Bilo bi lakše razgovarati sa njim i drugim svjedocima, te doći do dodatnih dokaza“, govori ona.

  ‘On nije protestirao’

  Pošto Al-Junaidijev otac ima povredu noge, a majka mu je nasmrt bolesna, tinejdžer je bio glavni hranitelj devetoročlane porodice.

  Njegov ujak Rashad kaže kako je dječak samo bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

  „Otišao je iz kuće kako bi kupio neke potrepštine. Nažalost, dok je tražio prodavnicu, naišao je na vojnu zasjedu i suočio se sa izraelskim snagama. Pretukli su ga, povezali mu oči, uhapsili ga i prvo ga odveli u pritvor u obližnjem naselju. Te noći, oko 2 sata ujutro, prebačen je u drugi pritvorni centar“, govori on za Al Jazeeru.

  „Dan kasnije, odveli su ga u zatvor Ofer.“

  Ofer je u Izraelu i u njemu su uglavnom administrativni pritvorenici. Uprava zatvora rijetko dozvoljava posjete zatvorenicima, a njihovim porodicama često odbijaju ulazak u Izrael.

  „On nije demonstirao, ni ništa drugo. Nažalost, nema apsolutno nikakve komunikacije sa njim, nismo pričali sa njim otkako je uhapšen“, rekao je Rashad.

  Administrativni pritvor je uobičajena praksa u sklopu koje Izrael zatvara Palestince bez optužnica ili suđenja, često na osnovu „tajnih dokaza“.

  Više od 300 djece u izraelskim zatvorima

  Ayed Abu Qtaish, programski direktor DCIP-a, kaže kako je približno 320 djece pritvoreno u izraelskim zatvorima i pritvorskim centrima.

  „Oktobra 2015. godine zabilježen je porast broja djece koja su uhapšena i ispitana… Mnoga od njih na kraju završe na vojnom sudu. Ova djeca obično budu uhvaćena na protestima, uhapšena zbog bacanja kamenja ili navodnog posjedovanja oružja“, objašnjava on.

  Qtaish dodaje kako se hapšenja djece obično dešavaju nedaleko od naselja, cesti ili na mjestima izgradnje granične barijere.

  „Tokom ovih hapšenja, djeca su izložena raznim oblicima zlostavljanja, uključujući mučenje“, ističe.

  Hebron, grad na jugu Zapadne obale, postao je lokacija izgradnje nekoliko izraelskih ilegalnih naselja na mjestu gdje žive Palestinci.

  Kako navodi izraelska grupa za zaštitu ljudskih prava B’Tselem, Palestinci u Hebronu su na meti brojnih restrikcija kretanja, zatvaranja glavnih ulica ili zatvaranja velikog komercijalnog čvorišta.

  B’Tselem je dokumentirao palestinska iskustva o drugim, ponižavajućim inspekcijama na 20 stalnih kontrolnih tački širom Hebrona.

  Prisustvo izraelskih vojnika doveo je do ciklusa sukoba koji često završe noćnim vojnim racijama i hapšenjima.

  ‘Zloglasna politika lomljenja kostiju’

  Amjad Al-Najjar, glasnogovornik Udruženja palestinskih zatvorenika iz Hebrona, kazao je Al Jazeeri kako od početka posljednjeg vala protesta, izraelske snage koriste pretjeranu silu tokom hapšenja Palestinaca.

  „Zloglasna politika lomljenja kostiju je vraćena“, naveo je, govoreći o politici koju je uveo bivši izraelski premijer Yitzhak Rabin.

  Kada je on bio ministar odbrane tokom prve intifade, odnosno masovnog ustanka, Rabin je naredio komandantima izraelske armije da lome kosti palestinskih demonstranata.

  Danas je ta politika prerasla u ciljane udarce u koljena i noge palestinskih mladih kako bi ih napravili invalidima i kako oni ne bi više učestvovali u demonstracijama.

  „Posljednjih dana, nakon protesta zbog premještanja Američke ambasade, mnogi mladi koji se vraćaju kući sa ispitivanja su u groznom stanju. Često su prekriveni krvlju, sa kopčama na glavama zbog žestokih batina koje dobijaju od izraelskih snaga“, dodaje Al-Najjar.

  „Imaju takve bolove da ne mogu uzimati vodu i hranu.“

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ seven = one