More

  Presude za spolni odnos s nemoćnim licem i navođenje na prostituciju

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe Ivi Markiću (60) i Samiru Sijamhodžiću (45), koje je nedavno optužilo i u odvojenim postupcima pred sudom procesuiralo za krivična djela protiv spolne slobode i morala.

  U skoro istovremeno okončanim postupcima Markić je zbog spolnog odnosa s nemoćnim licem osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine, dok je Sijamhodžiću zbog navođenja na prostituciju izrečena kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci.

  Nastavljajući intenzivno procesuirati sve slučajeve općeg kriminala, među kojima i krivična djela protiv spolne slobode i morala kao delikte velike društvene opasnosti, Tužilaštvo Distrikta ubrzo je okončalo istrage za istovrsna djela protiv Markića i Sijamhodžića izvršena sredinom prošle godine.

  Ivo Markić je nakon istrage optužen za spolni odnos s nemoćnim licem iz člana 201 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Prema navodima optužnice, potvrđenim kasnije nepravosnažnom presudom, on je krivično djelo izvršio 2. juna u njegovoj kući, gdje je iskoristio nedovoljnu duševnu razvijenost oštećene zbog koje nije sposobna za otpor.

  S druge strane, Samir Sijamhodžić zasebno je optužen za krivično djelo navođenja na prostituciju iz člana 207 stav (1) Krivičnog zakona. Sijamhodžiću je stavljeno na teret da je jednu žensku osobu pozvao da s njim stanuje, a zatim je radi zarade navodio i podsticao na pružanje seksualnih usluga u čijem je organizovanju do 16. jula i sam učestvovao.

  On je posredovao telefonom kontaktirajući, kao i pronalazeći muška lica po kafićima, dogovarao cijenu i lokaciju pružanja seksualnih usluga, navedeno je u optužnici protiv njega.

  Navode obje optužnice Tužilaštvo Distrikta u cjelosti je dokazalo u fazi glavnog pretresa pred Osnovnim sudom u Brčkom, pred kojim su Markić i Sijamhodžić potom i osuđeni. Napominjemo da se radi o prvostepenim nepravosnažnim presudama na koje stranke imaju pravo uložiti žalbu, navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = nine