More

  Presuda Ristiću: Brčansko Tužilaštvo ponovo dokazalo krivicu za ubistvo

  Nakon ponovljenog suđenja za ubistvo, Osnovni sud Brčko distrikta izrekao Ristiću kaznu zatvora u trajanju od trinaest godina.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koje ga tereti za ubistvo vršnjaka iz maja 2015. godine, Goran Ristić (24) iz Brčkog ponovo je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, saopćeno je iz ove institucije.

  • Nakon ponovljenog suđenja za ubistvo M.D., tokom kojeg su izvedeni dodatni dokazi odbrane, Osnovni sud Brčko distrikta BiH izrekao je Ristiću kaznu zatvora u trajanju od trinaest godina.

  U međuvremenu, u završnu fazu ušao je i dokazni postupak po optužnici protiv Mirka Bosnića, koji je po izručenju BiH zbog ovog teškog krivičnog djela takođe izveden pred nadležni sud Brčko Distrikta.

  Tužilaštvo Distrikta tereti Bosnića i Ristića da su 23. maja 2015.godine u brčanskom naselju Grčica upotrebom noževa lišili života tada 23-godišnjeg M.D..

  Njima je stavljeno na teret da su podmuklo ubistvo ovog mladića izvršili nanošenjem dubokih ubodnih rana u predjelu vrata, leđa i nadlaktice oštećenog. Na odvojenim pretresima Tužilaštvo je u oba slučaja neposredno izvelo blizu četiri stotine materijalnih dokaza, te saslušalo preko dvadeset svjedoka, kao i veći broj vještaka angažiranih iz područja više užih specijalnosti važnih za dokazni postupak.

  Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima D. tada nije bio u mogućnosti suprostaviti se Bosniću i Ristiću u položaju između njih dvojice u koji su ga doveli u namjeri da ga liše života, a potom mu nanijeli trinaest ubodnih i jednu reznu ranu, usljed kojih je i nastupila njegova nasilna smrt.

  Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, koja je kasnije ukinuta od strane Apelacionog suda u ovom gradu, Ristić je prvobitno bio osuđen za podmuklo ubistvo, i to na kaznu zatvora u trajanju od četrnaest godina. Ipak, u ponovljenom suđenju Osnovni sud je radnje Ristića kvalifikovao na način koji je blaži za optuženog, neprihvatajući optužbe da se radi o ubistvu na podmukao način.

  S tim u vezi, a s obzirom na to da se ponovo radi o nepravosnažnoj presudi, Tužilaštvo će u daljem toku postupka, po prijemu njenog pisanog otpravka, izjaviti žalbu na ovu sudsku odluku.

  Podsjetimo, Ristić je nakon ubistva M.D. vrlo brzo otkriven i uhapšen, dok je Bosnić lišen slobode nakon bjekstva i višemjesečnog skrivanja u susjednoj Republici Srbiji.

  Uprkos tome, Tužilaštvo Distrikta ga je uskoro pronašlo i korištenjem instrumenata međunarodne pravne pomoći provelo njegovo izručenje BiH. Kao i Ristić, Bosnić je odmah pritvoren, a obojicu ih na suđenja dovodi sudska policija, budući da im se na prijedlog Tužilaštva ova mjera kontinuirao produžava zbog opasnosti od bjekstva.

  Optuženi su za krivično djelo ubistva iz člana 163 stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH (ubistvo na svirep ili podmukao način), za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six ÷ 6 =