More

  Preminuo Mensur Đakić

  Preminuo je zatvorenik koji je služio kaznu za ratne zločine u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Bosne i Hercegovine, saopštilo je u subotu Tužilaštvo BiH.

  Iz Tužilaštva su naveli da je dežurni tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine informisan o smrti jednog od osuđenika.

  Dežurni tužilac dao je uputstva ovlaštenim osobama za dalje postupanje i informisanje nadležnih institucija o navedenom događaju, te uputio da o smrtnom slučaju informišu sud koji je izrekao kaznu i mjesno nadležno tužilaštvo.

  Prema informacijama Srne, preminuo je zatvorenik Mensur Đakić, koji je služio kaznu za ratne zločine nad Srbima.

  Pozivajući se na izvore bliske policijskoj upravi, Srna je javila da je Đakić umro prirodnom smrću i da je uviđaj obavio mrtvozornik.

  Apelaciono odjeljenje Suda BiH je 2019. godine izreklo Đakiću, nekadašnjem komandantu Prvog bataljona 108. Brigade Hrvatskog vijeća obrane, kaznu od osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u selu Bukvik kod Brčkog 15. septembra 1992. godine.

  Đakić je prvostepenom presudom bio osuđen na dvije godine zatvora.

  Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine saopštilo je u nedjelju da sa velikom tugom je primilo vijest o smrti bivšeg komandanta 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Mensura Đakića.

  Juli mjesec je, ionako puno rana ostavio našem narodu. Tuga i bol koju osjećamo zbog ovog gubitka, ne može se porediti sa osjećanjima porodice i prijatelja, ljudi bliskih ovom hrabrom čovjeku, patrioti, ali je tragom njegove veličine, duboka.

  Svim pripadnicima 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, branilačkoj populaciji, porodici i prijateljima komandanta Đakića, Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine izražava najdublje saučešće.

  Šta je smrt za velikana, za one koji su smrti već gledali u oči?

  Es-selamu alejkum, komandante! Svevišnji neka ti podari vječni rahmet i mir, da tvoja nepravdom umorena duša za nagradu uživa ljepote dženetske bašče! Porodici i prijateljima neka utjeha bude svaka pobjeda koju si ostavio svojim saborcima i sugrađanima, jer uspomene ne umiru.

  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un – navedeno je u saopštenju.

  U ponedjeljak su zajedničko saopštenje uputili: Koordinacija temeljnih boračkih udruženja ARBiH, Patriotska liga, Udruženje starješina i vojnika ARBiH Brčko distrikt BiH.

  Sa velikom tugom i bolom smo primili vijest da je na bolji svijet preselio komandant 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine pukovnik Mensur Đakić.

  Naš Komandant je hrabro i viteški vodio svoje borce iz pobjede u pobjedu još od osnivanja Patriotske lige. Zadnju bitku, nažalost, nije mogao dobiti.

  Nama, njegovim saborcima, ostaje da čuvamo uspomenu na našeg Komandanta i njegov plemeniti lik, njegovo viteštvo i patriotizam.

  Izjavljujemo najdublje saučešće porodici našeg Komandanta i svim borcima i patriotima Bosne i Hercegovine.

  MOLIMO UZVIŠENOG ALAHA DŽ.Š. DA PODARI DŽENET NAŠEM KOMANDANTU – navedeno je u saopštenju.

  Mensur Đakić je rođen 1949. godine u Brčkom. Dženaza-namaz će se klanjati u ponedjeljak nakon ikindije-namaza u 17 h ispred Džamije na Ivicima, a ukop će se obaviti na Gradskom mezarju Meraje.

  Čitano

  Povezani članci