Preminuo istaknuti brčanski sportski radnik Jovica Savić

Istaknuti brčanski sportski radnik Jovica Savić preminuo je jutros u Banjoj Luci, javljaju lokalni mediji iz Brčkog.

Savić je rođen 1953. godine u Glavičorku, odakle se njegov otac Cvijetin sa porodicom doselio u Donji Brezik.

Prije skoro 50 godina Savić je završio trgovačku školu u Brčkom, zaposlivši se u Velmi.

Oprobao se Savić i u ugostiteljstvu, gdje ga je i zatekao rat 1992. godine, tokom kojeg je bio komandant Drugog pješadijskog bataljona Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske, dobivši nakon rata niz priznanja za svoje zasluge, zbog čega je voljen i cijenjen od strane dijela stanovništva u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, kao i u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Vršio je dužnost predsjednika Vojnih starješina RS-a u gradu na Savi.

Bio je odbornik u Skupštini opštine Brčko tokom ratnih i poratnih godina, da bi početkom supervizije bio imenovan za zastupnika u prelaznoj Skupštini BDBiH (od 2000. do 2004. godine) najprije kao član Zastupničkog kluba SDS-a (Srpska demokratska stranka), a od 2001. godine kao nezavisni zastupnik.

Smrt ga je zatekla na mjestu dugogodišnjeg predsjednika Opštinskog fudbalskog saveza Brčkog, te člana Skupštine Fudbalskog saveza BiH i RS-a. Jedno vrijeme je bio komesar za bezbjednost Fudbalskog saveza BiH.

Posljednjih nekoliko godina bio je i predsjednik višestrukog šampiona BiH u odbojci – brčanske Mladosti.

Iza njega su ostali 90-godišnja majka Petra, kćerke Dragana i Jovana, troje unučadi, brat Pero, snaha i dvije bratanice. Vrijeme sahrane biće naknadno objavljeno.

Autor: Otisak.ba / eBrcko.net / Nula49.com
--