More

  Premijera kultne predstave ‘Audicija’ u Sarajevu 5. oktobra

  "Vraćamo pozitivni duh, jer smijeh liječi."

  - Advertisement -

  Kultna predstava poznata pod nazivom “Audicija”, koja je prvi put izvedena prije 33 godine, ove jeseni se vraća na bh. scenu u organizaciji Stage productiona. Ekipa kultne “Audicije” ponovo se okupila, a velikom svjetskom turnejom bit će obuhvaćene sve republike bivše Jugoslavije te Evropa, Kanada, SAD i Australija.

  “Nakon 28 godina od posljednjeg izvođenja čast mi je najaviti ponovno okupljanje originalne postave kultne predstave ‘Audicija’. Ova predstava je sigurno jedan od najprepoznatljivijih brendova ovog grada i zadovoljstvo mi je najaviti da će početi 5. oktobra u Sarajevu”, rekao je producent Adnan Mundžić.

  Podsjetio je da je predstava nastala prije 33 godine, a krenula je iz Sarajeva, čiji je pozivni broj 033 i otkrio je da će upravo zbog toga ova predstava biti nazvana “033”.

  Emir Hadžihafizbegović nije krio radost zbog obnavljanja ili remakea “Audicije”.

  “Taj flashback koji svi imamo na te sjajne godine ima svoje racionalno uporište. Često su nas pitali o tom fenomenu audicije i ja mislim da on leži u dvije stvari. Sa distance vam se čini da je to bilo tek tako napravljeno, ali ipak smo mi demistificirali teme koje su kasnije preuzeli Nadrealisti. Često nas s njima i mijenjaju. Nije bilo lako tada i nije baš bilo prohodno igrati tu grotesku sa Stojankom Majkom ili meni da pričam vic o Mikuliću. Bilo je tu veoma kritičnih momenata. To je prvi razlog, a drugi je što su to radili dobri glumci. Nisam siguran da bi taj isti tekst i matricu mogli raditi drugi glumci i puniti dvorane”, rekao je Hadžihafizbegović.

  Njihovi putevi kasnije su pokazali da je to tačno, jer su svi izgradili karijeru. Kaže da je bio jedan od onih koji su prije deset godina bili protiv, jer je smatrao da bi to bilo kao kad bi “Papeta opet zvali da igra lopte”. Ipak, kasnije je zbog upornosti producenta Adnana Mundžića 2009. godine na Akademiji ponovo igrao dvije predstave.

  “Kada sam vidio taj snimak, vidio sam da smo neke stvari radili bolje nego ranije, nije se vidjela ta ogromna razlika da smo puno ostarili ili da to ne funkcionira. Tada nisam javno iznio mišljenje da bismo mogli eventualno napraviti remake Audicije, a onda se opet pojavio Adnan i bio veoma uporan”, ispričao je Hadžihafizbegović.

  Dodao je da su radili u vremenu i na prostoru zemlje koja je doživjela disoluciju, a u kojoj su se svi realizovali i zaokružili svoje živote.

  Svoje zadovoljstvo zbog ponovnog okupljanja nije krio ni Admir Glamočak koji je rekao da se nisu dugo smijali.

  “U ovim godinama potrebna vam je radost života, a ova predstava to u sebi nosi. Zato smo se i okupili. Velika mi je radost što smo tu, jer uz ‘Audiciju’ su nam se izdešavale najljepše stvari. Svi smo se oženili, zaljubili, dobili djecu, ljetovali zajedno… Nismo samo to dobro radili, nego nam je i život uz nju bio ljepši”, rekao je Mladen Nelević.

  Senad Bašić je poručio da je očigledno da je, bez obzira na dileme koje su imali, želja za igranjem nepresušna.

  “Zapravo se igramo, a što se duže igramo u suštini smo djeca i to je bolje za tu osobu. Zato je bolje da se duže igramo, a i vi s nama”, rekao je Saša Petrović.

  Jasmin Geljo se našalio riječima da je dobro da su svi živi.

  “Uvijek su nas zvali ‘pokretna bolnica’ jer smijeh liječi. Pružit ćemo gledaocima terapiju da se oslobode svega što im je posljednjih 20 godina za vratom”, rekao je Geljo.

  Željko Ninčić je priznao da se pitao da li je moguće ponovo igrati “Audiciju”, ali je na kraju shvatio da je na ovom području najpotrebniji smijeh.

  “Potrudit ćemo se da vratimo pozitivan duh. Ovo naše podneblje koje je prošlo svašta može i na drugi način funkcionirati”, rekao je Ninčić.

  Otkrio je da je predstava ostala 80 posto ista i da će sigurno zadržati većinu stvari.

  “Ono sve što je bilo u neko vrijeme moderno preradit će se i modernizovati. Ubacit ćemo sve vezano za današnje vrijeme i na neki način pratiti dešavanja u regiji. Bit će to nova stara Audicija”, otkrio je Ninčić.

  Nekoliko godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitaciju”, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, došli su do predstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”. Riječ je o jedinom scenskom projektu koji je doživio ex-Yu turneju.

  Audicija je izvedena viš od 3.000 puta, a ostaje zabilježeno da su u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bili dugi nekoliko stotina metara. Predstava ”Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posjećenosti pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspjelo. U sklopu jugoslavenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindikata gdje je svaki put tražena karta više. Punila je dvorane širom bivše Jugoslavije, a pregledalo ju je više od dva i po miliona gledalaca.

  Povodom 25. godišnjice nastanka “Audicije” u Sarajevu su se u decembru 2009. godine okupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave na ”Obali”. Zabilježeno je da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala više od 15.000 rezervacija za ovu predstavu, dok ”Obala” ima samo 300 mjesta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy six − 67 =