Prekinuta sjednica brčanske Skupštine: Nesuglasice oko zavoda za izgradnju

  "Ukoliko bude konačnog odbijanja ovog prijedloga, mislim da ćemo ući u ozbiljnu političku krizu", smatra prvi čovjek Skupštine i Odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Brčko.

  U15 sati se nije pojavila većina zastupnika iz reda srpskog naroda koji čine skupštinsku većinu (Foto: Ilustracija)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Zbog nesuglasica oko formiranja zavoda za izgradnju, 42. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prekinuta je danas poslijepodne.

  Prvi dio današnjeg zasjedanja prekinut je tokom rasprave o Nacrtu zakona o planiranju, projektovanju i razvoju, a nastavak je bio zakazan za 15 sati.

  Ali, u 15 sati se nije pojavila većina zastupnika iz reda srpskog naroda koji čine skupštinsku većinu.

  “Moram priznati da ponovo imamo izvjesno nerazumijevanje u funkcionisanju i pogledima na određene zakonske projekte. Imali smo opću saglasnost oko zakona koji će predvidjeti formiranje zavoda za izgradnju grada, planiranje i urbanizaciju. Međutim, određeni broj poslanika izgleda da je tek danas progledao, iako smo svi dali saglasnost na taj prijedlog”, kazao je u izjavi za medije predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

  On je istakao da će saslušati primjedbe na Zakon, te “da vidimo za 15 dana kog karaktera su te primjedbe, da li su suštinske – protiv koncepta uspostave zavoda ili neke mogućnosti u tehničkom smislu ili nadležnosti koje će zavod imati”.

  “Važno je da nastavimo raditi, da se nastavimo usaglašavati. Teško funkcionišemo, ali ima izvjestan broj ljudi koji je a priori sumnjičav spram svega. Pokušat ćemo im ubijediti da nema razloga da imaju takvu vrstu sumnje”, naveo je Kadrić.

  Naglasio je da Brčkom, kao i svim drugim gradovima koji pretendiraju da budu napredne zajednice, treba zavod za izgradnju.

  “U ovoj fazi neću uopšte da osjećam da bi moglo doći do krize. Ukoliko bude konačnog odbijanja ovog prijedloga, mislim da ćemo ući u ozbiljnu političku krizu”, smatra prvi čovjek Skupštine i Odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Brčko.

  Purić: “Pokušaj podvale”

  Zastupnik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Purić, koji je došao na nastavak sjednice u 15 sati, također se protivi predloženom Nacrtu zakona o planiranju, projektovanju i razvoju.

  “Ovo je pokušaj podvale koja je trebala da razvlasti većinu organa javne uprave odnosno odjeljenja Vlade, prije svega tri na čijem čelu su Srbi, a da koncentriše moć upravljanja prostorom i razvojem ove lokalne zajednice u instituciju odnosno zavod, kako to formuliše prijedlog Zakona, koji bi bio bez adekvatnog nadzora, odnosno bez adekvatne kontrole organa vlasti”, naveo je on.

  Istakao je da ovaj zakon ima i niz neuobičajenih rješenja u prijedlogu.

  “Jedno od tih je da su u Zakonu predviđeni pomoćnici direktora umjesto zamjenika. Da je predviđeno da ovo danas što je trebalo da se usvoji Zakonom, da se može mijenjati odlukom upravnog odbora. Dakle, jednom sasvim drugačijom većinom odnosno sa manjim brojem poslanika, minimalnim brojem poslanika prisutnih, odnosno natpolovičnom većinom prisutnih. I niz drugih koje bi dovele u nesagledive posljednice funkcionisanje ove lokalne zajednice, prije sve povjerenja međunacionalnog koje je dosad bilo koncipirano postojećim načinom rada vlasti”, izjavio je Purić.

  On nije isključio mogućnost potrebe za određenim promjenama u ovoj oblasti, ali smatra da treba izvršiti dobru analizu i pregled svih postojećih propisa.

  “Eventualno u njima tražiti manjkavosti i nek onda pristupati njihovoj eventualnoj reviziji, odnosno pristupati usaglašavanju tih propisa ili mijenjanja. Dugo je već bilo govora o formiranju zavoda za izgradnju, to je nešto sasvim drugo od ovoga što je predloženo danas. Ovo bi bio u stvari pandan vlade, i to vlade bez odgovornosti”, zaključio je zastupnik SDS-a.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 2 = three