More

  Prekinuta sjednica brčanske Skupštine: Nastavak za 15 dana

  Skupština je, na prijedlog poslanice Slobodanke Ćurčić, razmatrala Informaciju o kapitalnim projektima koji već duže vrijeme nisu realizovani i donijela zaključak kojim je zadužila Vladu da na osnovu rasprave dostavi svoju informaciju o stanju svakog pojedinačnog kapitalnog projekta.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Poslanici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojili su u srijedu na 25. redovnoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u prvom čitanju, dok je razmatranje Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici u drugom čitanju odloženo za narednu sjednicu Skupštine.

  Skupština je jednoglasno prihvatila Deklaraciju o osudi govora mržnje čiji je predlagač Komisija za zaštitu ljudskih prava.

  Nenad Kojić, predsjedavajući ove komisije, rekao je u izjavi medijima da u BiH do sada jedino Brčko distrikt nije imao ovu deklaraciju.

  „Deklaracija sadrži objašnjenja o tome šta podrazumijeva govor mržnje i preporuke kako bi trebali postupati organi vlasti, institucije i nosioci javnih funkcija u borbi protiv govora mržnje“, rekao je Kojić.

  On je dodao da do sada u Brčko distriktu nije bilo slučajeva izrazitog govora mržnje, što je u svojoj diskusiji naglasio i poslanik Zijad Nišić.

  „Govor mržnje je ubitačna strategija podjela netolerancije i međusobnog nepovjerenja i mi u Brčko distriktu nemamo zabilježene takve stilove komunikacije kako u politici, tako ni u ponašanju medija koji su veoma zaslužni da govor mržnje ovdje nije zaživio“, istakao je Nišić.

  Informacija o kapitalnim projektima

  Skupština je, na prijedlog poslanice Slobodanke Ćurčić, razmatrala Informaciju o kapitalnim projektima koji već duže vrijeme nisu realizovani i donijela zaključak kojim je zadužila Vladu da na osnovu rasprave dostavi svoju informaciju o stanju svakog pojedinačnog kapitalnog projekta.

  U zaključku je navedeno da će Vlada dostaviti prijedlog mjera za poboljšanje procesa predlaganja i kandidovanja kapitalnih projekata u budžetu Brčko distrikta i da je zadužena da predloži izmjene propisa s ciljem otklanjanja problema.

  Rok za realizaciju ovog zaključka je dvadesetjedan dan, odnosno do prve redovne sjednice Skupštine u prvoj polovini marta ove godine.

  Povučeno više tačaka

  Poslanici Skupštine usvojili su Izvještaj o radu Direkcije za finansije za 2017. godinu. Usvojen je i Prijedlog odluke o poništenju javnog poziva za izbor člana Pravosudne komisije iz reda građana.

  Prilikom utvrđivanja dnevnog reda više tačaka je povučeno i bit će razmatrano na narednoj sjednici Skupštine, među kojima je i saglasnost na Prijedlog odluke o imenovanju jednog od predloženih kandidata za zamjenika šefa Policije, Prijedlog odluke o dopuni Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja i Izvještaj o radu Nadzornog odbora Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ za 2017, kao i set informacija o sprovođenju okvirnih zakona u oblasti obrazovanja.

  Prije početka naredne redovne sjednice Skupštine, za petnaest dana, bit će razmatrane i tri tačke koje su utvrđene dnevnim redom 25. redovne sjednice: Davanje saglasnosti na Odluku o usvajanju cjenovnika usluga parkiranja, Informacija o realizaciji skupštinskih zaključaka i Inicijative za izmjenu Zakona o visine stope zatezne kamate.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = forty nine