More

  Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti održali sastanak s udruženjima penzionera Distrikta

  spot_imgspot_img

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno s glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem, šefom Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Nedimom Hamzabegovićem i predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem održao sastanak s udruženjima penzionera s područja Distrikta gdje su razgovarali o poboljšanju položaja ove populacije.

  Gradonačelnik je kazao da je cilj sastanka ujedno bio i da se dodatno naprave koraci kako bi se prebrodio težak i izazovan trenutak.

  „U ovom teškom trenutku velikih poskupljenja želimo da s penzionerima razgovaramo o mogućnostima dodatne podrške i nekih programa koji bi olakšali egzistenciju ovoj kategoriji. Razgovarali smo i o načinu primjene novog Zakona o budžetu i poteškoćama koje su se u međuvremenu desile. Ovi programi koji su u primjeni u Vladi Distrikta, mislim i na jednokratnu novčanu pomoć i subvencije koje se daju na komunalne usluge, vjerovatno su prilično anahrone, s obzirom da se godinama isti model primjenjuje. Možda ima nekih i novih ideja ili potreba da se ovaj paket modifikuje kako bi bio od koristi većem broju penzionera i na taj način, s obzirom da dolazi do velikih poskupljenja, pomogao i olakšao svima“, kazao je gradonačelnik.

  On je podsjetio da će se riješiti i problem isplate za prošlu godinu vezano za banjsko liječenje, te da će, kako je naglasio, Vlada uz podršku Skupštine osigurati nedostajuća sredstva.

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da se Distrikt prema iznosima sredstava i programima koji se odnose na penzionere sasvim sigurno izdvaja u odnosu na ostatak BiH.

  „Za jednokratnu novčanu pomoć izdvajamo oko 1.300.000, 00 KM, negdje blizu milion maraka izdvajamo za subvencije za komunalne usluge, po 50.000 KM za banjsko-klimatsko liječenje, itd. S obzirom na sveukupnu situaciju, pad životnog standarda, poskupljenje osnovnih životnih namirnica, krizu koja je izazvana i koronom, postoji potreba da se na drugačiji način sagledaju dosadašnja izdvajanja i da se sagledaju mogućnosti za njihovo unapređenje. Jedna od teškoća koja stoji pred udruženjima penzionera jeste i primjena novog Zakona o budžetu, novog Zakona o udruženjima i fondacijama i treba sagledati mogućnost da se ova populacija poštedi pisanja projekata i apliciranja na javne pozive“, kazao je Milić.

  Predsjednik Udruženja Republike Srpske Brčko Veljko Zlatović kazao je da u Distriktu ima preko 10.000 penzionera i da je potrebna pomoć ovoj populaciji.

  „Mi imamo odličnu saradnju s Vladom, imamo jednokratnu pomoć, imamo subvenciju na električnu energiju, za lijekove, za banju i nastojat ćemo da sa dobrom saradnjom i dalje nastavimo. Mi smo ta populacija kojoj treba pomoć i nadamo se da ćemo dobiti podršku. Hvala gradonačelniku i predsjedniku Skupštine što su našli vremena da dođu i čuju naše probleme“, kazao je Zlatović.

  Predsjednik Udruženja penzionera PIO/MIO Federacije BiH Ismet Bešić kazao je da je situacija s penzionerima slična u svim dijelovima BiH i da je potrebno istrajati kako bi se poboljšao status ove populacije.

  Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruge umirovljenika „Solidarnost“ Boće koji je kazao da je ponosan što je Udruga dobila poziv na sastanak s ciljem zajedničkog djelovanja, ali i kako bi se, kako je naglasio, lakše savladala i kriza.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = 5

  Čitano

  Povezani članci