Predstavnici brčanske Skupštine prisustvovali jesenjem plenarnom zasjedanju odbora Skupštine evropskih regija

  Uz aktivno učešće predstavnika iz Brčko distrikta u radu je učestvovalo više od 150 predstavnika regiona iz petnaest evropskih država, saopćeno je iz brčanske Skupštine.

  [Skupština Brčko distrikta]

  Uroš Vojnović, predsjedavajući Komisije za evropske integracije i Mihailo Simikić, stručni savjetnik za pitanja evropskih integracija u Skupštini Brčko distrikta BiH učestvovali su u jesenjem plenarnom zasjedanju odbora Skupštine evropskih regija (AER), najuticajnijoj mreži regiona u Evropi, koja je od 25. do 27. septembra 2018. godine održana u Skupštini Vojvodine. Uz aktivno učešće predstavnika iz Brčko distrikta u radu je učestvovalo više od 150 predstavnika regiona iz petnaest evropskih država, saopćeno je iz brčanske Skupštine.

  Kroz radionice i debate koje su organizovane u okviru plenarnog zasjedanja, radne grupe su se bavile praktičnim primjerima u vezi s temama koje su u fokusu rada komiteta.

  Radna grupa za energetiku i klimatske promjene razmatrala je mogućnosti stvaranja okvira za održivo upravljanje životnom sredinom, održivo korištenje energije, kao i o klimatskim promjenama, gdje su predstavljeni primjeri prakse u Republici Srbiji i regijama iz Norveške.

  Radna grupa za transport i mobilnost, diskutovala je o održivoj urbanoj mobilnosti, gdje su također predstavljeni primjeri nekih od regiona.

  Članovi AER-a razgovarali su i o izazovima s kojima se regioni i njihove matične države suočavaju vezano za procese dječijih migracija, prvenstveno djece migranata bez roditeljskog staranja. Sara Somer, predstavnica Evropskog programa za integracije i migracije, predstavila je primjere praksi koje su dale dobre rezultate u prijemu, zbrinjavanju i integrisanju djece migranata, a razgovarano je i o iskustvima različitih regiona i potrebi da po ovom pitanju sarađuju svi nivoi vlasti, nadležne institucije, nevladin sektor i društvo u cjelini.

  Predstavljene su i aktivnosti Radne grupe za ruralni razvoj i aktuelnosti u vezi s projektima u oblasti ruralnog razvoja, koje u saradnji sa evropskim partnerima zajednički realizuje regija Dolj iz Rumunije. Članovima Radne grupe predstavljeni su primjeri dobre prakse u ovoj oblasti u Vojvodini, sa akcentom na oblast odlaganja otpada i zaštite voda.

  Mišljenja i zaključci s debata i radionica, kako je naglašeno, bit će uzeti u obzir prilikom formiranja daljih pravaca u djelovanju AER-a.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  83 + = eighty six