More

  Predstavnica UN-a razgovarala sa zvaničnicima Brčko distrikta BiH (FOTO)

  U Gradskoj vijećnici danas su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić održali sastanak s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini dr. Ingrid MacDonald.

  Prisutni su razgovarali o aktuelnim dešavanjima i programima koje Vlada provodi uz podršku tima Ujedinjenih nacija, kao što je projekat energetske efikasnosti, a dotakli su se i problema prouzrokovanih pandemijom korona virusa na području Distrikta.

  Gradonačelnik je upoznao koordinatoricu s intenzivnim radom Vlade na donošenju Zakona o obnovljivim izvorima energije, a MacDonald je naglasila važnost usklađivanja lokalnih razvojnih strategija sa skoro donesenim Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, kojim se podstiče zeleni ekonomski razvoj i jačaju usluge socijalne zaštite.

  Koordinatorica Macdonald je pohvalila reakciju Vlade na događaje prethodnih dana, kazavši da je važno djelovati i preduzimati mjere na svako izražavanje mržnje i diskriminacije, čime se jača siguran ambijent za sve građane, te da će tim Ujedinjenih nacija u BiH nastaviti s pružanjem podrške projektima koji implementiraju Ciljeve održivog razvoja i podržavaju poštovanje unutar zajednica i između zajednica u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopštenju Vlade Distrikta.

  Sa MacDonald danas su razgovarali i predsjednik i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i Ivo Filipović.

  Na sastanku je istaknuto da projekat primjene energetske efikasnosti, kojim su u Distriktu obuhvaćeni objekti javne uprave i institucija,  treba da obuhvati i privatne objekte, te da će to UN podržati, kao i unapređenje obrazovnog sistema, uvođenje e-uprave i digitalizaciju, i uopšte reformu javne uprave što je važan uslov za pristupanje BiH Evropskoj uniji.

  Čelni ljudi Skupštine istakli su da će u Distriktu, svako iz svoje nadležnosti, dati podršku realizaciji svih ciljeva programa održivog razvoja te da niko neće dozvoliti razvoj tenzija između naroda.

  MacDonald je istakla da je fokus zajedničkog djelovanja UN-a, EU, UNESCO-a i Vijeća Evrope na jačanju povjerenja, pomirenja i suzbijanju retorike koja dovodi do podjela.

  S tim u vezi, naglašeno je da će UN u saradnji s brčanskim udruženjima koja okupljaju civilne žrtve rata razgovarati o mogućnosti realizacije naloga supervizora za Brčko iz 2009. godine o izgradnji zajedničkog spomen-obilježja za sve civilne žrtve svih naroda koje su stradale u ratovima od 1992. do 1995. godine i od 1939. do 1945. godine, saopšteno je iz Skupštine.

  Predstavnica UN-a iskoristila je današnju priliku i da se sastane sa šefom Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Goranom Pisićem.

  Na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima iz oblasti sigurnosti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine sa osvrtom na događaje koji su u zadnje vrijeme opteretili ovu multietničku zajednicu.

  Šef Policije Brčko distrikta BiH je govoreći o teretu govora mržnje koji opterećava društvo u cjelini, istakao neophodnost posvećivanja kvalitetnim procjenama rizika i učvršćivanju kohezije kompletne društvene zajednice. Tokom sastanka naglasio je neophodnost intenziviranja borbe protiv korupcije, te stvaranja efikasnog pravnog okvira za njeno suzbijanje.

  MacDonald je pohvalila brzu i adekvatnu reakciju vlasti Brčko distrikta BiH uključujući i profesionalizam Policije Brčko distrikta BiH na događaje kojima smo svjedočili posljednjih dana, ističući važnost brzog djelovanja na incidente koji destabiliziraju zajednicu. Naglasila je važnost saradnje svih na suzbijanju govora mržnje i njegovih manifestacija, te je istakla da su sigurnost i dobrobit zajednice odgovornost svih njenih članova. U tom pogledu je podvukla da su Ujedinjene nacije u BiH uvijek spremne na tu vrstu saradnje, navedeno je u saopštenju Policije.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI