Predstavljena monografija “Dvije decenije obnovljenih Susreta pozorišta/kazališta”: Destrukcije ne mogu uspjeti

U okviru pratećeg programa 38. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom sinoć je u foajeu Doma kulture predstavljena foto monografija “Dvije decenije obnovljenih Susreta pozorišta/kazališta”.

Riječ je o periodu od 2002. do ove godine, a monografija sadrži sve plakate festivala, naslovnice monografije, antologija, brošura i svih ostalih publikacija, kao i plakate pratećih programa.

“Mislim da ovaj vizuelni materijal kazuje dosta, mada čini mi se da još fali nekih stvari. U svakom slučaju, ovo što je sačuvano je jako značajno”, naglasio je jedan od autora monografije Srdjan Vukadinović.

Istakao je da su Susreti pozorišta u Brčkom, kao jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u regionu, suviše ozbiljan projekat da bi ga neke destrukcije urušile, te da je “prebolio dječije bolesti”.

“Destrukcije ne mogu uspjeti. Mi ćemo i ove godine završiti festival, dodijelićemo nagrade i okončaćemo ga sasvim uspješno. To što neko je mislio da napravi određenu destrukciju, da uruši, vidimo da je pogriješio, da je sam sebi smiješan. Projektanti koji su sve to osmislili i možda finansirali neka se dobro zamisle gdje to vodi”, komentarisao je Vukadinović posljednja dešavanja na ovogodišnjem festivalu, prisjetivši se ranijeg perioda uz zaključak:

“Stabilno je ovo festivalsko biće. Mnogo veći igrači od ovih koji su to pokušali ne mogu mu ništa.”

Direktor Susreta Jakov Amidžić najavio je skoro objavljivanje sadržaja ove monografije i u elektronskoj formi, kako bi teatrolozima bili lakše dostupni podaci.

“Ti podaci su ogromni i vjerujte, za one koji se time bave, njihova vrijednost je nemjerljiva”, naglasio je on.

Prateći program Susreta pozorišta u Brčkom nastavlja se predstavljanjem monografije “Prvi među jednakima – Danilo Bata Stojković”, također u foajeu Doma kulture sa početkom u 18 sati. Učestvuju: Srdjan Vukadinović, Jakov Amidžić, Danijela Regoje.

Novinar: Adis Mujdanović
--