Predstavljanje uspješnih Brčaka: Jasmin Šabanović

Foto: Facebook.com / Jasmin Šabanović

Autor: Preporod Brčko

BZK Preporod Brčko distrikt BiH i Fondacija porodice Bećirević nastavljaju sa realizacijom aktivnosti predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka koji su postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti.

U nastavku ciklusa naš gost je mr. sci. Jasmin Šabanović, doktor medicine.

S našim gostom razgovarat će prim. dr. Samra Karamujić, pedijatar.

Četvrtak, 24. 10. 2019, 19,00 sati, Dom Islahijeta.

Chevening – Curriculum Vitae – epicrisis

Biografija

Jasmin Šabanović je rođen 21.11.1990 godine u Brčkom. Osnovnu školu, kao i opću gimnaziju završio je u Brčkom. Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu upisao je u akademskoj 2009. godini, a diplomski radi iz oblasti Dječije hirurgije odbranio 2015. godine. Poslijediplomsku školu iz abdominalne sonografije završio je 2016. godine u naučnoj bazi Univerziteta u Tuzli. Krajem 2015. godine, započeo je profesionalni rad u Općoj bolnici u Brčkom, prvo u Službi hitne medicinske pomoći, a potom na Odjelu za abdominalnu i vaskularnu hirurgiju. Godine 2017. biva izabran je na poziciju specijalizanta iz opće hirurgije. Kurs bazične laparoskopije završio je pri Aesculap Akademie u Tuttligenu, Njemačka, a Evropski certifikat iz traume na Univerzitetskoj Klinici u Wuppertalu, Njemačka.

Godine 2018. dobija jednu od najprestižnijih svjetskih stipendija Vlade Velike Britanije, britansku Chevening stipendiju, koja je dio globalnog programa stipendiranja talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u pojedinim oblastima rada. Iste godine započinje magistarski studij na Queen Mary Univerzitetu u Londonu i londonskoj Kraljevskoj bolnici iz oblasti minimalno invazivne hirurgije. U septembru 2019. godine odbranjuje svoju magistarsku tezu na temu komparativne analize robotske i laparaskopske tehnike ukljanjanja žučne kese sa fokusom na iatrogene povrede žučnog stabla, kao prve takve studije u svjetskoj medicinskoj literaturi. Zbog navedenih uspjeha, Queen Mary Univerzitet i Barts centar za istraživanje karcinoma u Londonu mu dodjeljuje titulu magistar hirurških nauka sa titulom Magna cum laude – prvim počastima i najvišom ocjenom za akademski rad Univerziteta. Iste godine biva izabran na poziciju mlađeg urednika časopisa Journal of Surgical Simulation.

Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty two ÷ = 4