Predstavljanje mladih i uspješnih Brčaka: Arman Korajac

U subotu navečer su građani Brčko distrikta u punoj sali Doma Islahijeta mogli prisustvovati predstavljanju mladog uspješnog fizičara Armana Korajca, magistra teorijske i matematičke fizike, koji je magistrirao u Minhenu.

U sredini Arman Korajac (Foto: Azra Bijedić)

Novinarka: Azra Bijedić

U subotu navečer su građani Brčko distrikta u punoj sali Doma Islahijeta mogli prisustvovati predstavljanju mladog uspješnog fizičara Armana Korajca, magistra teorijske i matematičke fizike, koji je magistrirao u Minhenu.

Ova aktivnost je dio serijala koji organizuju BZK Preporod BDBiH i Fondacija porodice Bećirević u kojem se predstavljaju uspješni Brčaci i Brčanke koji su postigli zapažene rezultate u nauci, umjetnosti i kulturi, a Korajac je već četvrti gost.

U predstavljanju su učestvovali Azra Dervišević, doktor specijalista porodične medicine, a koja je učestvovala ispred Fondacije Bećirević, te Senad Isaković, magistar eksperimentalne fizike, Armanov prijatelj i kolega, koji je i sam zabilježio izvanredne rezultate.

Idući korak je odlazak na doktorske studije

„Ono što je mene opredijelilo za fiziku tokom obrazovanja jeste ta neka elegancija u nauci, kako uz jezik matematike možemo objasniti sve fenomene u prirodi ili barem približno objasniti sa određenim stepenom tačnosti“, kazala je zvijezda večeri iznoseći svoje planove za budućnost, pa tako u bližoj budućnosti planira krenuti na doktorske studije, a u nekoj daljoj da barem u nekoj mjeri doprinese razvoju standardnog modela u fizici, kako bi bili što bliže objašnjenju četiri fundamentalne sile u prirodi.

„Želja je da se Brčankama i Brčacima prikaže koliko ova država raspolaže resursima, dobrim naučnicima i vjerujem da mojim sugrađanima mnogo znači kad vide uspješne mlade ljude iz njihovog grada i države“, dodao je Arman, a u toku večeri je prikazao prezentaciju na kojoj su bile njegove kolege, svi iz BiH, a koji su uspjeli u svijetu, te iznio njihove uspjehe.

Mladi se trebaju obrazovati kako bismo napredovali u svijetu

„Mi smo ovim serijalom predstavljanja htjeli da prikažemo prvenstveno svojim mlađim sugrađanima kako mladi mogu dostići najveće rezultate u nauci i biti građani svijeta.  Poruka mladim ljudima jeste da je znanje moć i da se obrazuju jer jedino tako možemo napredovati u svijetu“, kazala je Azra Dervišević.

Iznosi kako će Fondacija sasvim sigurno nastaviti sa svojom osnovnom ulogom, a to je promovisanje znanja, prošle godine su dodijelili osam stipendija našim sugrađanima koji su postigli natprosječne rezultate u svom školovanju, te žele da ih i nastave stipendirati.

Također je u planu da se nastavi sa ovim serijalom.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− seven = 1