More

  Predsjedništvo tražilo automobil za prevoz djece

  - Advertisement -

  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog automobila, a jedan od uslova bio je da vozilo ima pripremu za montažu dječije sjedalice i sisteme za dolazak i odlazak od kuće, javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

  Ovaj automobil je jedan u nizu koje Predsjedništvo BiH nabavlja u posljednjih godinu dana, a koje će vozni park približiti brojci 40. Cijena automobila s porezom je 60.000 konvertibilnih maraka (30.000 eura) i spada u višu srednju klasu automobila po državnom pravilniku.

  Nejasno je ko će u Predsjedništvu BiH koristiti ovaj automobil jer je, po Pravilniku o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, viša srednja klasa vozila, u kojoj su automobili između 50.000 i 100.000 konvertibilnih maraka (25.000 i 50.000 eura), namijenjena isključivo ministrima u Vijeću ministara, predsjednicima Ustavnog suda i Suda BiH te glavnom državnom tužiocu.

  Pravilnik također zahtijeva primjenu Zakona o javnim nabavkama kod kupovine automobila, a ovaj zakon izričito zabranjuje opisivanje vozila na način da uslove ispunjava samo jedan model ili jedan proizvođač, javlja BIRN BiH.

  Specifikacije automobila u tenderskoj dokumentaciji u ovom slučaju su kopirane iz kataloga za “Škodu Superb”. Minimalna visina, širina, dužina i međuosovinsko rastojanje automobila identični su podacima u katalogu za model “Superb”, kao i zapremina prtljažnika.

  ‘Diskriminacija proizvođača’

  Predsjedništvo BiH je raspisalo tender u kojem su tražili automobil isključivo s aluminijskim felgama “stratos”, što odgovara ponudi opreme “style” za “Škodu Superb” kao i radio “bolero”, što je naziv radija koji “Škoda” nudi za modele “Superb” i “Octavia”.

  Stručnjak za javne nabavke Igor Vukajlović iz Udruženja “Tender” je objasnio da nazivi proizvoda koji se nabavljaju nisu dozvoljeni.

  “To je naziv koji upućuje na konkretnog proizvođača i na konkretan auto – to se ne smije raditi i to je tipična diskriminacija drugih proizvođača, što nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama”, kazao je Vukajlović.

  Za Predsjedništvo BiH je, sudeći prema opisu službenog auta koji su tražili, bilo jako važno da ono ima pomoć kod paljenja i gašenja svjetala pri dolasku kući i odlasku od kuće, “Škodin” takozvani “light assistant”, s opcijama “coming home” i “leaving home”.

  Još jedna od stavki koju niko ne očekuje kao uslov za kupovinu službenog automobila jeste “‘isofix’ priprema za dječija sjedala nazad”.

  Vukajlović je objasnio da je “sa stanovišta Zakona o javnim nabavkama i to uredno jer su oni procijenili da njima to treba”.

  “Sad se stvarno radi o pitanju morala – zbog čega će tebi ‘isofix’, hoćeš li ti voziti neku djecu?”, kazao je Vukajlović.

  Bez komentara

  Predsjedništvo BiH do trenutka pisanja ovog teksta nije odgovorilo na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine kome se auto kupuje, čija djeca će se prevoziti u njemu i zašto je, protivno Zakonu o javnim nabavkama, u specifikaciji opisan jedan model automobila.

  Ipak, nakon upita BIRN-a BiH, Predsjedništvo je 20. aprila izmijenilo tendersku dokumentaciju.

  Predsjedništvo BiH ima 34 službena vozila i 14 vozača, podaci su iz posljednjeg dostupnog izvještaja revizora. Troškovi upotrebe i održavanja automobila godišnje iznose približno 350.000 konvertibilnih maraka (175.000 eura).

  Članovi Predsjedništva BiH, šefovi njihovih ureda, glavni sekretar i dva zamjenika glavnog sekretara imaju pravo na korištenje vozila 24 sata dnevno.

  U toku 2017. godine ova institucija planira potrošiti 200.000 KM (100.000 eura) na nabavku novih auta.

  BIRN BiH nedavno je pisao o sličnom slučaju nabavke automobila za Opštinu Banovići u kojoj se traži također isključivo “Volkswagen Passat”. Obje nabavke su i dalje otvorene. U Banovićima nisu mijenjali tendersku dokumentaciju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 1 = four